1
Nov
Valsts ģimnāziju 20. gadadienai veltīta konference
Biruta Īsā saite

27. oktobrī Valmieras sākumskolas un Valmieras Valsts ģimnāzijas telpās notika konference, uz kuru pulcējās visu Latvijas 27 valsts ģimnāziju pedagogi, lai klausītos prominentus lektorus, diskutētu darba grupās, atzīmējot šo izglītības iestāžu pastāvēšanas 20. gadadienu.

Konference bija turpinājums jau šī gada maijā notikušajam vērienīgajam koncertam, ko toreiz sniedza visu ģimnāziju skolēni, tā apaļo gadskārtu svinēja skolēni, bet tagad to atzīmēja mācībspēki un iestāžu vadītāji.

Valsts ģimnāziju dibināšana Latvijā sākās 1996. gadā kā izglītības iestādes vēsturiskā nosaukuma atgūšana. Pretendējot uz nosaukumu, reģiona vidusskolām bija jāatbilst vairākiem kritērijiem attiecībā uz izglītības kvalitāti, pedagogu sastāvu, izglītības programmu piedāvājumu un citiem noteikumiem, kā nosaukuma maiņai bija jāiegūst pašvaldības saskaņojums.

Gimnazijam 20 2

Pirmās sešas valsts ģimnāzijas 1996. gadā tika dibinātas Cēsīs, Alūksnē, Jēkabpilī, Preiļos, Siguldā, Viļakā, un divas Rīgā – Rīgas 1. Valsts ģimnāzija un Āgenskalna Valsts ģimnāzija. Šo izglītības iestāžu skaits nemainījās līdz 2003. gadam, kad tādas tika nodibinātas Dobelē, Madonā, un Jelgavā, bet vienu gadu vēlāk – arī Daugavpilī, Rēzeknē un Valmierā.

Patlaban Latvijā kopā ir 27 valsts ģimnāzijas, tās izvietotas visos reģionos. 2015. gadā tika nodibināta valsts ģimnāzija Ventspilī. Šo izglītības iestāžu piedāvājums, tāpat kā skolēnu skaits tajās ir atšķirīgs, bet prasības, ir visām vienādas. Noteiktos kritērijus izpilda visas ģimnāzijas, jo kopš 1996. gada nosaukums nav anulēts vai mainīts nevienai izglītības iestādei.

Gimnazijam 20 1

Pavasarī valsts ģimnāziju jubilejas svinībās – koncertā piedalījās mūsu pūtēju orķestris ”Vitamīns” diriģenta H.Zdanovska vadībā, kā arī skolēnu parlamenta pārstāvji, direktors V.Vizulis un direktora vietniece D.Druveniece. Valmieras konferencē ar nosaukumu “21.gs. izaicinājumi valsts ģimnāzijām” JVĢ pārstāvēja direktors un vietnieces R.Kļaviņa, S.Ozoliņa, psiholoģe L.Ščadro, mūzikas skolotājs H.Zdanovskis.

Konference bija saturīga, izglītojoša un prasmīgi organizēta, tajā uzstājās Izglītības un zinātnes ministrs K.Šadurskis, Latvijas ZA prezidents akadēmiķis O.Spārītis, ZA akadēmiķe filozofe M.Kūle, kā arī vairāki jaunie speciālisti – bijušie valsts ģimnāziju audzēkņi.

Gan referātos, gan darba grupu diskusijās galvenā doma un vienprātīgs dalībnieku atzinums bija – neskatoties uz izaicinājumiem, sarežģījumiem, gan lokālām, gan globālām pārmaiņām, valsts ģimnāzijām jāattīstās un jāpastāv kā reģiona izglītības un metodiskajiem centriem.