22
Mar
Mārcis Briška – Sitaminstrumentu spēles konkursa GRAND PRIX ieguvējs
Biruta Īsā saite
20170320 170237 No 13. – 15.martam Mārupē un Babītē notika II Sitaminstrumentu spēles solistu konkurss “Amber Percussion”, ko rīkoja Latvijas sitaminstrumentālistu – pedagogu asociācija. Par šīs asociācijas nozīmīgumu liecina fakts, ka tās dibinātāji ir Latvijas izcilākie sitaminstrumentu pedagogi un izpildītāji – Tālis Gžibovskis, Edgars Saksons, Rihards Zaļupe, Guntars Freibergs, Mikus Bāliņš un Maija Švēdenberga.
20170320 171613 Uz šo konkursu devās arī Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 10.b klases skolnieks Mārcis Briška. Viņš startēja bundzinieku kategorijā – tie ir jaunie mūziķi, kuri spēlē bungu komplektu. Mārcis bungu komplekta spēli faktiski apgūst pašmācībā, periodiski  konsultējoties ar profesionāliem bundziniekiem. Viņam bija jākonkurē ar Latvijas mūzikas skolu audzēkņiem no Rīgas, Ventspils, Jelgavas u.c., kuri bungu spēli regulāri apgūst profesionālu pedagogu pavadībā. Startējot augstākajā C grupā, kurā bija jāizpilda ļoti sarežģīti bungu skaņdarbi, Mārcis izpelnījās kompetentās žūrijas visaugstāko vērtējumu un ieguva konkursa galveno balvu - Grand Prix. Speciālisti, kas vērtēja jaunos bundziniekus, arī neprasa komentārus – Tālis Gžibovskis, Kaspars Grigalis, Kaspars Kurdeko un Salvijus Žeimys (Lietuva).
20170320 170445 Saprotams, ka apgūt bungu komplekta spēli ir diezgan sarežģīti. Šis instruments sastāv no daudzām daļām, aizņem daudz telpas un vingrināties mājās nav iespējams arī lielā trokšņa dēļ, kas rodas, spēlējot šo instrumentu. Tāpēc liels paldies jāsaka JVĢ orķestra “Vitamīns” diriģentam Harijam Zdanovskim, kurš labprāt deva iespēju Mārcim vingrināties orķestra studijā. Šis konkurss noteikti dos Mārcim papildus enerģiju un spēkus turpināt apgūt šī diezgan komplicētā instrumenta spēli, kas prasa regulāru vingrināšanos vairākas stundas dienā.