Sākums Ziņas Notikumi Notikumi
22
Feb
Brīdi pēc Žetonvakara
ivetao Īsā saite

Aizvadīta 50. Žetonvakara izrāde Jēkabpils Valsts ģimnāzijā

Dsc 2502  

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 12. klašu skolēni allaž izcēlušies ar grandiozām Žetonvakara izrādēm, kur rādījuši savas aktierspēles, dejošanas, organizēšanas, tehniskās un mākslinieciskās prasmes. Šis gads nav bijis izņēmums, jo skolas abiturienti režisora Jāņa Savicka vadībā  iestudēja uzvedumu “Baušļu mednieks”.

Šī gada Žetonvakars bija īpašs. Tā, protams, apgalvos katrs ģimnāzijas absolvents, kurš kādreiz piedalījies izrādes tapšanas procesā, taču “Baušļu mednieks” bija 50. izrāde skolā, notika neierastā vietā – Krustpils Kultūras centrā – un neierastā veidā – pašu izveidots stāsts un scenārijs. “Es jūtos ļoti īpaša, jo varēju būt daļiņa no šīs skolas tradīcijas. Žēl, ka izrādi vairs nespēlēsim un to varēs ieraudzīt tikai ierakstā, taču tā paliks kā gaiša atmiņa manā sirdī,” tā ar prieku un skumjām reizē saka 12.b klases skolniece Veronika Valaine.

Mūsu mērķis bija aicināt skatītāju aizdomāties par garīgās pasaules nozīmi cilvēka dzīvē. “Cilvēks ir kaut kas vairāk, nekā viņš saprot. Mūsu esamībai ir divas puses - materiāla un garīgā. Lai mēs pasauli un sevi saprastu, jāņem vērā abi šie aspekti kā vienlīdz nozīmīgi, kā vienlīdz svarīgi. Pieņemot vienu, nedrīkstam noliegt otru,” tā teicis garīdznieks, rakstnieks Juris Rubenis un mēs, spēlējot “Baušļu mednieku”, parādījām to, cik patiesi ir šie vārdi. 

Katrs iesaistītais piedzīvoja galvu reibinošu notikumu virpuli, jo par iestudējuma tēmu vienojāmies nepilnus divus mēnešus pirms norises. Tam sekoja neskaitāmi, ilgi mēģinājumi, kuros katram bija iespēja pamēģināt ko jaunu un kuros noteikti katrs kaut vienu reizi izkāpa no savas komforta zonas – kāds pirmo reizi dejoja, kāds – zīmēja un veidoja, kāds – mācījās laikus ierasties un nekavēt mēģinājumus. Jete Dzene, 12.b klases skolniece, stāsta par savu pieredzi mēģinājumos: “Mēģinājumu laiks bija ļoti saspringts un pārbaudīja mani dažādos veidos. Laika nebija nekam, bet viss bija jāpaspēj. Bija brīži, kad šķita, ka nekas nesanāks un skatītājiem nepatiks, taču, dzirdot atsauksmes pēc ģenerālmēģinājuma un paša Žetonvakara, es sapratu to, ka atkal biju pārāk negatīvi noskaņota, jo vienmēr viss taču beidzas labi, vai ne? Šis sagatavošanās laiks deva iespēju mūsu paralēlēm saliedēties un iegūt jaunus draugus. Gan mēģinājumi, gan pati izrāde mani piespieda izkāpt no komforta zonas, taču tas man tikai palīdzēja kļūt pieaugušākai.”

Izrāde noslēpumaini un emocionāli tika atklāta ar jauna cilvēka dzimšanu šai piedzīvojumiem piepildītajā un trauksmainajā pasaulē. Baušļu medniekam bija iespēja iepazīt mīlestību un naidu, cerību un vilšanos, nāvi un dzīvi, zagšanu, iekārošanu, gaismu un tumsu un daudz ko citu. Izrādes teksti, ko pēc dažādu autoru, grāmatu un dzejprozas salikuma sagatavoja 12. b klases skolniece Diāna Mierture, maigi savijās 2 vadītāju, Gaismas un Zvaigznes, stāstījumā un bija kā nopietns, kluss prologs pirms katras vētrainās, krāšņajiem tērpiem un spilgtās mūzikas piepildītās dejas.

Brīdi Pec Zetonvakara Dsc 2417 Dsc 2455 Dsc 2376

Katrs risinājums – gan pareizs, gan kļūdains – mūs saliedēja un mācīja sadarboties un iepazīties. Uzveduma tapšanas procesā gan 12.a, gan 12.b klase drosmīgi turējās pretī dzīves pārbaudījumu vētrai un nenomaldījās no šī zelta vidusceļa, turpinot klejot kaut kur starp balto un melno, labo un slikto, mīlestību un naidu.

Elīza Koļesinska, 12.b klases skolniece, kura pirmo reizi iekāpa režisora asistentes kurpēs, ir gandarīta par paveikto darbu: “No vienas puses priecājos, ka izvēlējos režisora asistentes darbu, jo ieguvu dzīvei noderīgu pieredzi, taču sagatavošanās process bija ļoti sarežģīts un prasīja milzīgu piepūli. Sapratu, ka strādāt ar māksliniekiem ir grūti, jo viņi ir tik ļoti iedziļinājušies radošajā darba procesā, ka kaut ko sarunāt un plānot kļūst gandrīz vai neiespējami. Visa iegūtā pieredze, sadarbojoties gan ar skolas biedriem, gan sponsoriem, man ļoti noderēs turpmākajā dzīvē. ”

Kaut gan dalība iestudējumā pieprasīja daudz resursu, esam gandarīti par paveikto un priecājamies, ka arī skatītāji novērtēja mūsu veikumu! Vēlreiz izsakām pateicību visiem atbalstītājiem, sponsoriem un iesaistītajām personām - Jēkabpils novada pašvaldībai, AJV grupai, Krustpils Kultūras centram un darbiniekiem, Jēkabpils Bērnu un Jauniešu centram, SIA «Pata Jēkabpils»,  SIA «Lutra» ,  SIA «Drukas nams»,  SIA «Brēķu studenti», SIA «Dižmežs», SIA «Dona», SIA «Sant-Li», SIA «Mimoza»  un SIA «Kontekss»- un, protams, mūsu mīļajai ģimnāzijai, direktoram Valerjanam Vizulim, skolotājiem un darbiniekiem! Paldies, ka palīdzējāt šai izrādei tapt, jo mēs ļoti gribējām būt daļiņa no šīs grandiozās ģimnāzijas tradīcijas!

12. klašu skolēnu un audzinātāju vārdā, Diāna Mierture