9
Mai
Projekts “Atpakaļ uz skolu!” un Eiropas diena
Biruta Īsā saite

Šodien ir 9.maijs, un Eiropa svin Eiropas dienu! Eiropas diena ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā tiek atzīmēta nu jau vēsturē iegājušās Šūmana deklarācijas gadadiena. Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans 1950. gadā Parīzē teica runu, kurā ierosināja Eiropā ieviest jaunu politiskās sadarbības veidu, kas padarītu karu starp Eiropas valstīm neiedomājamu.
Viņa ideja bija tāda, ka jāizveido Eiropas institūcija, kas apvienotu un pārraudzītu ogļu un tērauda ražošanu. Nebija pagājis ne gads, kad tika parakstīts līgums par tādas izveidi. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās Eiropas Savienības pirmsākumu.

Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai notika 2004. gada 1. maijā. Latvija kļuva par vienu no tolaik 25 Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Dsc 2527

Akcentējot Eiropas dienu, jau vairākus gadus tiek organizēta starptautiska akcija “Atpakaļ uz skolu”, kuras laikā skolu absolventi ierodas savās bijušajās vidusskolās, lai informētu jauniešus un dalītos savā pieredzē par to, kā konkrētā absolventa darbu un ikdienu ietekmē Eiropas Savienība. Mūsu skolā vakar viesojās 2011.gada absolvents Arturs Krastiņš, kurš pašlaik strādā Valsts valodas centrā par terminologu, bet LU ir studējis angļu un franču filoloģiju.

Savā prezentācijā Arturs runāja par ES vēsturi un tagadni, par to, kā tā saistīta ar viņa pašreizējo darbu; informēja par skolas un studiju gaitām, akcentējot un rekomendējot jauniešiem izmantot programmu “Erasmus” un “Erasmus +” piedāvātās iespējas.

Šogad studentu mobilitātes programma “Erasmus” svin 30 gadu jubileju. Kopš programmas dibināšanas 1987. gadā tās iespējas ir izmantojuši vairāk nekā 9 miljoni cilvēku, arī 100 tūkstoši cilvēku no Latvijas.

No 2014. gada ar “Erasmus+” vārdu Eiropas Savienībā norisinās gan ierastās studentu mobilitātes programmas, gan arī dažādi citi jauniešu apmaiņas un izglītības, kā arī mūžizglītības projekti.

Arturs Krastiņš “Erasmus” programmu izmantojis, lai pusgadu studētu franču valodu Francijā. Arturs akcentēja svešvalodu apguves nozīmi, kā arī īpaši uzsvēra, cik svarīgi ir labi zināt savu dzimto valodu.

Kā zinām, valoda visa pamats. Tu lieto valodu, bet patiesībā valoda lieto tevi! Lai Tava dzimtā valoda bagāta, skanīga un raita! To novēlu katram šodien Eiropas dienā!

D.Druveniece