9
Mai
Beļģija 2018
Biruta Īsā saite
Whatsapp Image 2018 04 29 At 233841 Laikā no 16. – 23. aprīlim piecpadsmit 10.a un 10.b klases skolēni kopā ar skolotājām Daci un Karīnu devās apmaiņas braucienā uz Beļģijas pilsētu Oudenardi.

Pirmajā dienā mūs skolā sagaidīja ar pankūkām. Iepazinām viens otru, un gaisā virmoja pozitīvas, bet satrauktas emocijas. Pēc laipnās uzņemšanas devāmies katrs uz savām mājām pie apmaiņas programmas ģimenēm. Nākamajā dienā iepazinām skolu un pilsētu, kā arī piedalījāmies karogu ceremonijā, kuras laikā tika dziedātas Latvijas, Beļģijas himnas un pacelti karogi. Šī gada projekta tēma bija 1. Pasaules karš, tāpēc trešdien devāmies uz pasaulē lielāko 1.pasaules karā kritušajiem veltīto memoriālu Iprā un muzeju Pasendālē. Ceturtdien piedalījāmies spēlēs par Eiropas Savienību un lekcijā par vides uzlabošanu, kuru vadīja lektors no Holandes Universitātes. Pēc nodarbībām skolā profesionālas riteņbraucējas pavadībā guvām iespēju izbaudīt Beļģijas dabu un pakalnus, dodoties riteņbraucienā 20 km garumā pašā karstākajā dienā. Beļģijā valdīja īsts pavasaris, viss plauka un ziedēja, kā arī vidējā gaisa temperatūra visu nedēļu bija +26 grādi pēc Celsija. Piektdien devāmies braucienā uz Brigi, ko beļģi dēvē par “mazo Venēciju”, jo pilsētai cauri vijas daudz ūdens kanālu, vai “šokolādes pilsētu”, jo tieši tur, gides pavadībā uzzinājām, kā aizsākās beļģu šokolādes ražošana. Nākamā bija ģimenes diena, kuru organizēja beļģi ar savām ģimenēm. Lielākā daļa skolēnu satikāmies pie jūras Ostendē un baudījām lieliskos laika apstākļus, nogaršojām saldējumu, kā arī beļģu vafeles. Nedēļa paskrēja nemanot, un klāt bija pēdējā diena, kur skolā varēja baudīt organizēto escape room, un vakarā satikāmies atvadu ballītē kopā ar vecākiem. Ballītē parādījām savus sagatavotos priekšnesumus, un tad sekoja prezentācija, kurā apskatījām visas nedēļas iespaidus. Atvadu ballītes noslēgumā dejojām gan beļģu, gan latviešu dejas. Pirmdienas rītā izbraucām ļoti agri, un atvadīšanās no beļģiem un viņu ģimenēm bija pati grūtākā. Piebraucot autobusam, ikviens noskuma, asaras bira pāri vaigiem, un emociju rezultātā valdīja patiesi, mīļi apskāvieni.

Uzskatām, ka brauciens uz Beļģiju izdevās, jo apmaiņas skolnieki un viņu ģimenes mīļi rūpējās par mums, mēs redzējām jaunas vietas, iepazinām jaunus cilvēkus, komunicējām un mācījāmies sadarboties. Jau septembra otrajā pusē pie mums viesosies beļģu skolēni no Oudenardes, un tad mums būs jāparāda, ar ko lepojamies Latvijā.

Līva Rateniece, 10.a

Vairāk mirkļi šeit.