9
Okt
Beļģu jaunieši Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolēnu vadībā iepazīst Jēkabpili un Latviju
Biruta Īsā saite

Laikā no 21. – 28. septembrim norisinājās tradicionālais JVĢ un Sv. Bernarda koledžas Oudenaardē sadarbības projekts. Astoņpadsmit beļģu skolēni kopā ar saviem skolotājiem viesojās Latvijā, un mēs, ģimnāzijas 11. klašu skolēni un skolotājas Dace Seglēre un Karīna Mikažāne, viņus mīļi uzņēmām un parādījām, ar ko lepojamies savā dzimtenē.

Beļģu skolēni ieradās vēsā piektdienas vakarā Jēkabpilī, mēs, jauki sagaidījuši, nogādājām viņus uz savām mājām, ļāvām izkravāt mantas un iejusties jaunajā vidē.

Nākamajā dienā parādījām savu pilsētu – Jēkabpili. Dienu sākām ar garu pastaigu no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas. Pa ceļam katrs ģimnāzijas skolēns iejutās gida lomā un vadīja nelielu ekskursiju, izstāstot par nozīmīgiem objektiem mūsu pilsētā, piemēram, Daugavas aizsargdambi, Tirgus laukumu, Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolu, Vecpilsētas laukumu, Jēkabpils mākslas skolu, Kena parku un tajā esošo jauno estrādi. Ekskursiju noslēdzām ar Krustpils pils apmeklējumu un pikniku Krustpils (Ādamsona) saliņā.

Whatsapp Image 2018 10 05 At 152801

Svētdiena – ģimenes diena. Kas nu kuram bija padomā! Puiši izklaidējās kartingu trasē, daži devās uz jūru, skolotāji apmeklēja Rundāles pili, bet lielākā daļa skolēnu aizveda beļģus aplūkot zelta rudeni Cēsīs, Siguldā un Līgatnē.

Pirmdien ar vilcienu devāmies uz Koknesi, kur Latvijas likteņupe Daugava cieši kopā savijusi mūsu vakardienu un šodienu. Gides pavadībā apskatījām Kokneses viduslaiku pilsdrupas un sajutām senatnīgo kultūras garšu.

Nākamajā dienā beļģu skolēniem sniedzām nelielu ieskatu par mūsu skolu un ikdienu, vadot ekskursiju, piedaloties radio paziņojumos, muzicējot kopā mūzikas stundās, izmēģinot puišu mājturības skolotāja dotos uzdevumus, nogaršojot skolas pusdienas, kā arī veidojot Blackout Poetry. Vakarā satikāmies skolā, kur 11.b klase “Labā darba” ietvaros mums bija sagatavojusi kino vakaru. Tā kā projekta tēmas ir “Latvijai 100” un “Pirmā pasaules kara beigas”, tad skatījāmies filmu “Rīgas sargi”.
Trešdien bijām Jelgavā. Turpinot kino vakara noskaņu un iespaidus, apmeklējām Ziemassvētku kauju muzeju. Muzeja teritorijā saglabājušies unikāli I Pasaules kara lauka elementi, kas saistīti ar leģendārajām Ziemassvētku kaujām. Iekštelpās bija iespējams aplūkot izstādi „Latviešu strēlnieku Ziemassvētku kaujas”. Vairāk nekā 200 fotogrāfijas, kauju shēmas un Tīreļpurva apkārtnē atrastie priekšmeti sniedz interesantas vēsturiskas liecības par tā laika notikumiem. Iekštelpās mēs varējām apskatīt arī lielāko kauju vietu maketu Latvijā, kurā attēloti vairāki kvadrātkilometri Ziemassvētku kauju teritorijas ar I Pasaules kara nocietinājumiem. Visu muzeja apmeklējuma laiku gids ar savu tērpu, balsi, nopietnību un stingrumu radīja reālu kara apstākļu sajūtu, un pēc muzeja apmeklējuma mums bija jāveic arī dažādi izzinoši, atjautīgi un fiziski uzdevumi treniņu laukumā, kur tikām trenēti kara apstākļiem. Dienas noslēgumā izklaidējāmies boulingā.

Ceturtdiena – sporta diena. Paši vadījām un organizējām sporta aktivitātes Jēkabpils Meža parkā. Beļģu skolēniem visvairāk ieinteresēja un patika dvieļbols, bet bijām sagatavojuši arī tādas aktivitātes kā tautas bumba, basketbols un futbola elementu spēle.

Piektdien bija pēdējā projekta diena. Mēs devāmies uz Rīgu, kur apmeklējām Latvijas Kara muzeju, spēlējām orientēšanās spēli un brīvajā laikā izbaudījām pēdējos mirkļus kopā. Tuvojās atvadu laiks, plkst. 19:00 lidostā bija īpašs mirklis - nācās atvadīties no ikviena beļģu drauga, ar ko pavadījām lielisku nedēļu, kā arī tapa pēdējās kopīgās fotogrāfijas. Gaisā virmoja patiesas emocijas, un mēs nespējām nesmaidīt par iegūto lielisko pieredzi.

Beļģu skolēnu pirmie iespaidi par Latviju? Lūk, pārdomās dalās beļģu meitene Fleur Bordeaudhuy: ”Mans pirmais iespaids par Latviju bija tiešām labs! Mēs sajutām, ka jūs patiesi mīlat savu zemi, jo labi pārzinājāt tās vēsturi, kas ir svarīga ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Latvieši ir ļoti draudzīgi, atvērti un jauki.” Beļģu puiša Jef De Bock pirmie iespaidi pēc ierašanās Latvijā: ”Es biju pārsteigts, cik zaļa ir galvaspilsēta! Uzreiz, kā izbraucām no lidostas, sākās lielas mežaudzes. Tas ir interesanti un savādi, jo Beļģijā meži un pļavas ir ļoti tālu no galvaspilsētas. Brisele gandrīz visa ir apbūvēta ar ēkām.”

Uzskatu, ka šis apmaiņas projekts tiešām izdevās, jo abu pušu jaunieši iepazina jaunus cilvēkus no citas valsts, tās dabu, kultūru un vēsturi, iedzīvotāju ēšanas paradumus. Šī nedēļa bija ļoti aizraujoša, daudzveidīga un neaizmirstama. Mēs guvām vērtīgu pieredzi un plānojam turpināt komunicēt ar beļģiem, jo katrs no mums atrada sev līdzīgu cilvēku, ar kuru labprāt vēl kādreiz satiktos. Paldies ikvienam, kas palīdzēja šim projektam īstenoties jau divpadsmito gadu, kā arī skolotājām, kuras mūs iedrošināja, mums palīdzēja un atbalstīja, – Dacei Seglērei un Karīnai Mikažānei!

Projekta dalībnieku vārdā – Līva Rateniece, 11.a

Vairāk mirkļi šeit