13
Feb
Viena diena Eiropas Parlamentā
Biruta Īsā saite
 20190131 Euroscola 115 H

Mēs, 12.c klase, agrā 29.janvāra rītā uzsākām ceļojumu uz Franciju, Strasbūru, lai 31.janvārī apmeklētu Eiropas Parlamentu un piedalītos pasākumā "Euroscola". Šo iespēju ieguvām, piedaloties konkursā un noorganizējot mūsu skolas pamatskolas klasei Eiropas dienai veltītu tematisku pasākumu. "Euroscola" mums bija iespēja satikties ar visu Eiropas valstu jauniešiem un kopīgi apspriest Eiropas problēmas, dalīties pieredzē, iepazīt citu tautu kultūras un atrast kopīgu valodu.

Dalāmies iespaidos pēc brauciena:

Daniels: “Eiropas Parlaments mani aizrāva ar savu grandiozitāti un specifisko šarmu. Spēju iedomāties, kā būtu strādāt par juristu vai diplomātu un pārstāvēt Latviju visā Eiropā un plašajā pasaulē. Dodoties uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā, mums bija jāsagatavo savi priekšlikumi, lai risinātu dažādas aktuālas problēmas Eiropā, piemēram, jauniešu bezdarbs, vides piesārņojums vai migrācijas jautājumi. Es un Dagnija bijām darba grupā, kas apsprieda ar migrāciju saistītās problēmas un to, kā tās risināt. Paudām savu nostāju un dalījāmies ar Latvijas pieredzi, uzņemot migrantus, taču visvairāk dominēja viedoklis par to, ka bēgļus no Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikas vajadzētu vienlīdzīgi izsūtīt pa visām ES dalībvalstīm. Visaktīvākie bija skolēni no Maltas, Kipras un Grieķijas, jo šīs ir valstis, kuras vissmagāk skārusi migrantu krīze. Kad projekta dalībnieki ieradās Eiropas Parlamentā, mums bija pāris teikumos jāprezentē sava valsts, un arī man bija tas gods izteikt mūsu skolas un pilsētas vārdu, ieņemot tribīni, no kuras ierasti savu viedokli izsaka Parlamenta deputāti, taču šoreiz runātājs biju es, un manī klausījās vairāk nekā 500 cilvēku no visas Eiropas.”

Parlamenta Līga: "Lai gan ceļš bija nogurdinošs, iegūtais ir daudz nozīmīgāks un atsver grūtības. Ilgās stundas, braucot mazā autobusā, lika saliedēties mums vēl vairāk. Eiropas Parlamentu ieraudzīt no iekšpuses, atrasties tur un darba grupās risināt jautājumus kopā ar citiem skolēniem no Eiropas valstīm, sazinoties tikai angļu valodā, bija neaprakstāmi vērtīga pieredze. Man patiess prieks, ka izmantojām iespēju un devāmies caur 5 valstīm uz Eiropas Parlamentu, jo, manuprāt, tas mums katram bija lielisks piedzīvojums un iespēja izmantot angļu valodas zināšanas ārpus klases, sazinoties ar citu valstu skolēniem. Domāju, ka gan man, gan klasei bija iespēja iepazīt citam citu tuvāk."

Daniela: "Man patika tas, ka mums bija iespēja apmeklēt Eiropas Parlamentu, jo ne katram dzīvē gadās izdevība tur nokļūt. Mums izdevās ielūkoties Eiropas Parlamenta ikdienā. Lai gan ikdienā brīvi runājam un saprotam angliski, konstatējām, ka problēmas sagādāja angļu valodas nezināšana saistībā ar politiskām terminiem un tēmām. Pozitīvi, ka Eiropas Parlaments rīko šādus pasākumus, lai uzklausītu un izglītotu jauniešus. Pats brauciens man ļoti patika, jo tas saliedēja un satuvināja klasi vēl vairāk. Lai arī ceļā radās vairāki strīdi, kuru cēlonis bija nogurums, mums viss izdevās. Pabijām ārzemēs, aplūkojām jaunas vietas un citas valstis. Izglītojāmies un reizē atpūtāmies."

Ilze: "Es pati nebiju diskusijās un darba grupās, bet es biju pie žurnālistiem, kuru darba uzdevums bija visu dokumentēt un vēlāk apkopot. Man ļoti patika komunikācija ar citu valstu vienaudžiem, un viņu viedokļa uzklausīšana man šķita ļoti vērtīga. Šajā braucienā un pasākumā izjutu arī kultūru atšķirības. Priecājos, ka mums bija šī vienreizējā iespēja būt Eiropas Parlamentā. Nedēļa, kura tika pavadīta ceļā, manuprāt, bija vērtīga - redzējām skaistas vietas, nakšņojām katru vakaru citā valstī, guvām daudz pieredzes un vēl vairāk satuvinājāmies kā klase, es teiktu, ka klase ir kļuvusi kā mana otrā ģimene."

Vineta: "Lai gan ilgais brauciens ar autobusu bija diezgan nogurdinošs, bija patīkami gūt jaunu pieredzi, iepazīties ar citu ES valstu jauniešiem. Brauciena laikā bija arī jautri atgadījumi un piedzīvojumi, kas noteikti atmiņā paliks vēl ilgi. Esmu ļoti pateicīga par šo iespēju apceļot Eiropu un iepazīties ar Eiropas Parlamenta deputātu darbu."

Krista: "Brauciens bija lieliska iespēja uzkrāt jaunas zināšanas un pieredzi. Pirmo reizi ceļoju tik tālu no mājām, un klasesbiedri šo braucienu padarīja neaizmirstamu. Tiku pie iespējas kopā ar jauniegūtiem draugiem no Eiropas parādīt savas zināšanas "Eurogame", un apsolījām turpināt uzturēt savstarpējos kontaktus."

Audzinātāja Anita Grigaloviča: "Šis brauciens man bija lieliska pieredze, jo ar klasi tik tālu devos pirmoreiz. Eiroparlamenta diena no 8:00 līdz 18:00 paskrēja ļoti ātri, jo viss bija saplānots, pārdomāts. Nogurdinošo ceļu var izturēt, ja ir tik sprigani ceļabiedri un ja ir iespēja redzēt skaistās pilsētas Drēzdeni un Prāgu.”

Esam jau otrā ģimnāzijas abiturientu klase, kas, piedaloties konkursā, nopelna ceļojumu uz Strasbūru. Noteikti iesakām pamēģināt arī citiem!

12.c klases vārdā, Ilze Puga