21
Mai
12.c iepazīst Latgali
Biruta Īsā saite
12 C Certoks Kādā skaistā 8. maija rītā 12.c klase devās ekskursijā uz Latgali. Kopumā mums bija 5 apskates objekti. Pirmais bija Latgales mākslas un amatniecības muzejs Līvānos. Apskatījām 2 ekspozīcijas - "Amatnieki Latgalē 19.-20.gs." un "Līvānu stikla muzejs". Pirmajā ekspozīcijā varēja aplūkot darbarīkus un priekšmetus, kurus iepriekšējā gadsimtā izmantoja latviešu amatnieki. Ekspozīcijā atrodama arī Latvijas rekordgarā 94 metrus garā tautiskā josta. Otrajā ekspozīcijā bija iespēja iepazīties ar Līvānu stikla rūpnīcas vēsturi, kura aizsākās 1887. gadā, un, izrādās, arī mūsdienās vēl joprojām ir liela interese par stikla pūšanu. Turpat ir neliela stikla darbnīca, kur var vērot stikla pūtēju darbībā.

Tālāk devāmies uz Preiļiem, kur pavisam nesen atvēra jauno metāla mākslas galeriju ar nosaukumu "NESTER CUSTOM". Tur varēja aplūkot ne tikai restaurētos motociklus, bet arī no automašīnu un motociklu detaļām veidotas skulptūras un interjera priekšmetus. Var tikai apbrīnot jauno uzņēmīgo mākslinieku ģimeni, kura izveidojusi tādu galeriju. Super!

Pēc tam braucām uz Aglonu. Tur mēs gida pavadībā iepazinām Aglonas bazilikas vēsturi, par to, kā tā radās, cik ilgi celta, kā arī gids mūs iepazīstināja ar visiem 10 baznīcas altāriem. Netālu no Aglonas atrodas "Kristus karaļu kalns", uz kura atrodas 54 skulptūras par Bībeles sižetiem, koka baznīca, Paradīzes dārzs un Noasa šķirsts. Bet kur dievišķais, tur arī velnišķais. Ekskursiju noslēdzam ar bildi pie Čortaka jeb Velnezera.

Visvairāk klasesbiedri bija patīkami pārsteigti par metāla galeriju, jo fascinēja autora izveidotie mākslas darbi, kādi iepriekš vēl nekad nebija redzēti. Liela daļa no mums nekad vēl nebija bijuši Aglonas bazilikā, tāpēc ekskursija pa baziliku ar gidu bija ļoti izglītojoša. Kopumā izbrauciens uz Latgali bija mierīgs, izzinošs, ar dvēseliskām un radošām idejām pildīts. Bijām arī Dagdā, kur ar klusuma brīdi un ziediem godinājām mūsu vēstures skolotājas Elvīras Viļumes piemiņu.

12.c klases vārdā, Dagnija Kluša