24
Feb
Žetonvakars Jēkabpils Valsts ģimnāzijā 2020
Biruta Īsā saite
20200208 0301

Mūsu skola, Jēkabpils Valsts ģimnāzija, allaž ir izcēlusies ar kvalitatīviem žetonu vakariem, proti, katra abiturientu paralēle iestudē izrādi. Mums kā skolēniem, kas vērojuši iepriekšējo gadu abiturientu izrādes, visspilgtākās atmiņā mums palikušās ir šīs: A.Eglītis “Galma gleznotājs”, A.Kristi “Slazdi sniegā” un animācijas filmas “Karalis lauva” dramatizējums. Taču mēs šogad ļāvāmies režisora Jāņa Savicka iztēlei, izdzīvojot modernu Hansa Kristiana Andersena pasaku “Sniega karaliene”.

20200208 0399 Darbojoties vienotā kolektīvā, mēs ļoti saliedējāmies, jo visi bija iesaistīti dekorāciju un tērpu veidošanā – gan aktieri, gan dejotāji, gan tehniskie darbinieki un mākslinieki. Pēc pirmajiem mēģinājumiem tapa skaidrs, ka mēs radīsim īstu ziemas pasaku. Šogad atgriezāmies pie klasikā skatuves novietojuma, zāles centrā izvietojot Sniega karalienes pili, savukārt zāles sānos no grīdas līdz pat griestiem mirdzēja pašu radītas ziemeļblāzmas.
20200208 0551

 Izrāde graciozi un emocionāli tika atklāta ar prologu, kurā sniegpārslu meitiņas slīdēja uz skrituļslidām, savukārt puiši izmantoja visdažādākos braukšanas līdzekļus – skrituļdēļus, hoverbordus un pat ragaviņas. Izrādes teksti smalki savijās arī ar citām rūpīgi iestudētām dejām. To dažādība bija liela, sākot ar spoku valsi un beidzot ar kazino ainām. Ziemīgu sajūtu gan skatītājiem, gan mums pašiem radīja izrādes laikā krītošais sniegs.

Annija Vaska un Kristofers Buks, kuri izrādē iejutās Gerdas un Kaja lomā, pauž savu viedokli par piedzīvoto:

“Žetonvakara izrādes rīkošana ir mūsu skolas tradīcija jau vairākus gadus, un, manuprāt, to noteikti vajadzētu saglabāt. Tā ir lieliska iespēja, kas ļauj skolēniem radoši izpausties, - pašu spēkiem sagatavot tik grandiozu pasākumu, lai pēc tam ar lielu gandarījumu sajustu darba augļus. Izrādes rīkošanas procesā mēs, skolēni, varam attīstīt savas organizatoriskās prasmes, aktiermākslu, deju prasmes, skatuves kultūru un komunikācijas spējas. Tas bija liels piedzīvojums, kurš divus mēnešus mani ierāva radošā emociju virpulī. Šķiet, ka ar diviem vakariem bija par maz, gribas atkārtot vēl trešo, ceturto un piekto reizi. Sajūtas ir neaprakstāmas, pēc pasākuma tiešām trūka vārdu, tas nozīmē, ka esmu ieguvusi neaizmirstamas emocijas visam mūžam.” (Annija)

“Ceļš uz Žetonu vakaru iemācīja man skatuves mākslu un kā sadarboties ar citiem, lai nonāktu pie vēlamā rezultāta, kas bija tik grandioza pasākuma rīkošana. Lai arī darbs pie šīm divām izrādēm tika sākts pirms vairāk nekā diviem mēnešiem, šķiet, ka tikai vakar režisors Jānis Savickis pirmo reizi ieradās pa durvīm pirmajā mēģinājumā un sāka atlasīt un mācīt aktierus. Ar savu ģeniālo pieeju, profesionālo attieksmi un unikālo domāšanas veidu viņš spēja no vidusskolēniem radīt aktierus, dejotājus, dekorētājus, vadītājus un pat skrituļslidotājus. Tagad, kad žetonvakars pagājis, un izrāde, kas, manuprāt, kopā ar citām J.Savicka iestudētajām žetonvakara izrādēm var spēkā mēroties ar Dailes teātra izrādēm, man ir skaidrs, ka darbs, ko veicām, nav bijis veltīgs, un žetons, kurš mums katram tagad ir, nopelnīts godam.” (Kristofers)

Savukārt izrādes izpilddirektori Beāte Balule un Ako Līdaks par paveikto saka tā: “Organizatoriskais darbs sagādāja dažādus izaicinājumus, jo mēs esam tikai divas paralēlklases, taču darba apjoms mums bija tikpat liels, cik divpadsmitajiem visus iepriekšējos gadus. Mēs veiksmīgi tikām galā ar šo izaicinājumu. Visi bija gatavi nākt un strādāt arī naktīs. Ieguldītais darbs, laiks un emocijas ir neizmērojami liels, bet tas bija tā vērts. Milzīgs komandas darbs, kas mūs ļoti saliedēja. Jāpiebilst, ka izrādes tapšanas laikā iemācījāmies ne tikai ieklausīties un vienoties, bet arī darboties ar naudu, plānot laiku un domāt, kā režisora ieceres realizēt. Pēdējās nedēļas bija darba pilnas, un miegs palika otrajā plānā. Iegūtās atmiņas, emocijas un pieredze ir neaizmirstamas. Viennozīmīgi labākais pārbaudījums un ieguvums vidusskolas laikā.”

Šis laiks bija liels pārbaudījums arī klašu audzinātājām. Viņas bija tik gādīgas – apvaicājās par darba procesu, pievienojās mēģinājumos, palīdzēja organizēt darbu un, pats galvenais, sniedza morālu un emocionālu atbalstu.

Dace Seglēre, kas audzina 12.a klasi, atzīst: “Pēc H.K.Andersena motīviem veidotā Žetonu vakara izrāde "Sniega karaliene" vienaldzīgu nevar atstāt nevienu, jo izrādes gaitā katrs skatītājs varēja sajust dzīves daudzveidīgo emociju un situāciju spēli. Es patiesi lepojos ar mūsu skolas šī gada abiturientiem, ar viņu spēju tik īsā laika posmā sagatavot šo izrādi. Skolēni paši rakstīja scenāriju, paši veidoja dekorācijas un tērpus un ieguva nenovērtējamu pieredzi. Kopā ar režisoru J.Savicki izdevās mūsu skolas sporta zāli pārvērst oriģinālā pasaku valstībā. Domāju, ka tieši izrādes tapšanas laikā piedzīvotais būs tas, kas vēl ilgi paliks atmiņā un sildīs sirdis pašiem dalībniekiem. Paldies par iespēju būt kopā ar jums un izbaudīt pasaku!”

Savukārt Rita Meža-Eriņa, 12.b klases audzinātāja, secina: “Žetonvakars parādīja to, cik saliedēti var strādāt skolēnu kolektīvs. Katrs ar atbildību veica savu pienākumu. Vislielāko darbu veica izrādes režisors, skolēnu vecāki un paši aktieri. Paldies visiem par sadarbību!”

Skarbā ziemas salā un straujos sniegpārslu puteņos mēs spējām atrast meklēto. Atrast to, par ko mūsu sirdis deg un par ko tās strauji pukst. Mēs ticējām, ka mīlestība un sirds siltums atkausēs pat ledus kristālā sasaldētas sirdis un atgūs tos, kuri nokļuvuši ļaunuma atkarībā. Kopīgi radītās atmiņas un gūtā pieredze gan uz skatuves, gan aizkulisēs, gan darba procesā tiks sargātas, lai kalpotu kā biļetes atpakaļ uz mirkli, kas piedzīvots. Šī iemaņas pavisam noteikti tiks praktiski izmantotas arī tālākajā dzīves ceļā. Ieguldītā darba augļi – vecāku, skolotāju un draugu labie vārdi, aplausi, ovācijas – ļāva pacelties spārnos, prožektoru gaismu un sniegpārslu apņemtiem. Mēs guvām patiesi burvīgu un personiskai izaugsmei noderīgu pieredzi, atveroties ne tikai skatuves mākslai, bet arī cits citam un paši sev.

Paldies mūsu skolai par šo iespēju! Un visiem atbalstītājiem vēlreiz paldies!

abiturientu un audzinātāju vārdā – Līva Rateniece, 12.a

Vairāk mirkļi šeit: /ej-uz/16753