4
Mar
Ģimnāzijā aizvadīts ikgadējais konkurss “Devītklasnieks”
ivetao Īsā saite
9 Kl Dalībnieki Un Org1

Ir noslēdzies ikgadējais Jēkabpils Valsts ģimnāzijas konkurss "Devītklasnieks un Devītklasniece". Pasākums norisinājās 20. februārī, un uz to pulcējās vairāk nekā 200 skatītāju.

Šogad otro reizi skolas vēsturē konkursā piedalījās 6 dalībnieku pāri, nevis 5, kā parasti. Tā kā šī gada tēma bija stihijas/elementi, dalībnieki uz vakaru skolas zāli pārvērta sešu elementu - ūdens, uguns, zemes, gaisa, interneta un mīlestības - mājām un radīja īpašu gaisotni un emocijas ne tikai sev, bet arī skatītājiem.

Konkursa dalībnieku atlase norisinājās jau janvārī, tādēļ, kā jau katru gadu, dalībnieku uzdevums bija sagatavot mājasdarbu - priekšnesumu par pārim izlozēto stihiju.

“Mājasdarbu kvalitāte gadu laikā ir ievērojami augusi,” tā secināja konkursu šogad apmeklējušais konkursa “Devītklasnieks 2008” uzvarētājs, ģimnāzijas 2011. gada absolvents Aigars Kļaviņš. Viņš par konkursu un dalībnieku sagatavotajiem priekšnesumiem izteicās šādi: "Viskrasākās atšķirības starp "Devītklasnieku" 2008. gadā un 2020. gadā ir skatuves noformējumā. Šobrīd katrs no dalībniekiem krāšņi noformē skatuvi atbilstoši savam mājasdarba tematam. Daudziem izdodas radīt patiešām iespaidīgu efektu, izmantojot dūmus, sauso ledu un citus scenogrāfiskos elementus.

Būtiska atšķirība ir arī pašu mājasdarbu izpildījumā. Pamanīju, ka gandrīz visi dalībnieki priekšnesumos iesaistīja deju. Domāju, tas ir saistīts ar to, ka kvalitatīva un jaudīga deja spēj atstāt atmiņā paliekošu iespaidu uz skatītājiem. Ja salīdzina ar 2008. gadu, tad varu teikt, ka toreiz deja bija tikai kopīgajā popūrijā, savukārt priekšnesumi tika veidoti ļoti dažādos veidos - viens dziedāja, otrs runāja, trešais izmantoja “popielas” paņēmienu...

"Devītklasnieka" kvalitāte, protams, aug arī mūsdienu tehnoloģiju ietekmē. Šobrīd jauniešiem sociālajos tīklos ir pieejami neskaitāmi video, kur var smelties idejas. 2008. gadā šīs iespējas bija daudz ierobežotākas un nācās vairāk improvizēt.

Biju patīkami pārsteigts, ka šogad pasākumu apmeklēja ļoti daudzu dalībnieku vecāki un radinieki.

Vērojot pasākumu no malas, pārņēma sajūta, ka es atkal varētu kāpt uz skatuves, dziedāt, dejot un piepildīt sevi ar pozitīvām emocijām.

Uzskatu, ka Jēkabpils Valsts ģimnāzija visvairāk var lepoties tieši ar šiem - tik ļoti kvalitatīvajiem, vērienīgajiem - ārpusstundu pasākumiem. Ļoti ceru, ka skolas vadība turpinās tos uzturēt tikpat augstā līmenī arī turpmāk.

Gatavošanās process bija sarežģīts, garš un grūts, dalībniekiem gan brīvdienās, gan mācību dienu vakaros bieži nācās palikt skolā ļoti ilgi, lai spētu sagatavot pēc iespējas kvalitatīvākus un skatītājiem baudāmākus priekšnesumus, tomēr gandarījums pēc padarītā darba ir vārdiem neaprakstāms, arī atsauksmes no vecāku un skatītāju puses ir pozitīvas, tas ir devis lielāku motivāciju un prieku darboties tālāk un sasniegt jaunus mērķus. Protams, bija arī kļūdas, bet tās tikai norāda virzienu, kurā pilnveidoties.

Titula "Devītklasniece 2020" ieguvēja Dace Bērziņa apgalvo: "Gatavošanās process bija ļoti intensīvs, nācās daudzas stundas pavadīt skolā mēģinājumos, iesaistījās arī vecāki, kuri patiešām daudz palīdzēja un atbalstīja. Ļoti pietrūks mēģinājumu un kopā pavadītā laika." Arī "Devītklasnieks 2020" Rolands Aišpurs piekrīt: "Noteikti pietrūks vēlo gatavošanās mēģinājumu un kopā būšanas ar visiem konkursa dalībniekiem. Vēlos pateikt arī milzīgu paldies skatītājiem par atbalstu, kuru es noteikti jutu. Jūs esat labākie! Paldies!"

9 Kl Ar Vadību1 9 Kl Priekšnesums1 Priekšnesums1

Pasākums ir iemācījis dalībniekiem ne tikai savaldīt savas emocijas uz skatuves, būt atbildīgiem un veikt uzticētos pienākumus, bet arī saprast citus, vienoties un rēķināties ar citu cilvēku laiku, kam ikdienā tik lielu uzmanību nepievēršam. Konkursa skatītāju simpātija Marta Kamišova saka: "Nu jau arī es esmu nolaidusies atpakaļ uz zemes no skaista, neaizmirstama lidojuma, kas tika piedzīvots pēdējās 3 nedēļās. Šajā lidojumā manī virmoja neaprakstāmas emocijas, kuras ilgi paliks sirsniņā. Šī pasākuma dēļ iemācījos no straujās piezemēšanās pacelties vēl augstāk, lai pierādītu, ka no zila gaisa tiešām var uzburt kaut ko maģisku. Paldies visiem dalībniekiem un organizatoriem, kas bija ar mani kopā šajā skaistajā “gaisa” piedzīvojumā. Kā arī liels paldies skolai, ka Jūs ļaujat mums radoši izpausties uz skatuves, pierādot sev, ka viss ir iespējams, un dodat iespēju pāriet pāri baiļu slieksnim, kas mūsos visos virmoja. Esam to pārvarējuši un ieguvuši jaunus draugus un neaprakstāmas izjūtas, un vērtīgu pieredzi!”, kam Martas mamma piebilst: “Ļoti skaists un vērtīgs pasākums, kurā valdīja pozitīva gaisotne, labs humors un jaunības degsme. Paldies par radīto svētku sajūtu!”

Dalībnieki tika pārbaudīti ne tikai ar prasmēm uz skatuves - spēju dziedāt, dejot un tēlot -, bet arī ar erudīcijas jautājumiem, kuri nebūt nebija paši vieglākie. Tie bija par dažādām tēmām - literatūru, mūziku, ķīmiju, mākslu, fiziku u.c. -, kā arī katram dalībniekam viņam iecienīta mācību priekšmeta skolotājs(-a) bija sagatavojis āķīgus jautājumus. Nemainīgi - pēc konkursa erudīcijas daļas katrs dalībnieks izlozēja 2 vārdus, kas bija jāiesaista publiskajā runā; tās tēma šogad bija "Kādas stihijas/spēkus es sevī izjūtu, valdu, spēcinu?"

Konkursa starpbrīdī ar kopīgu muzikālo priekšnesumu skatītājus priecēja Sandra Solvita Bērziņa un Kristīne Poļakova.

Lai gan ikviens no konkursa dalībniekiem bija ieguldījis ļoti lielu darbu, konkursa galvenos titulus varēja saņemt tikai divi, tomēr dalībnieki apgalvo, ka vislielākā konkursa balva nav iegūtās lentes, bet gan gūtās emocijas, pieredze un draugi, kuru loks paplašinājies konkursa gatavošanas procesā, un ka ikviens jau ir uzvarētājs ar savu uzdrīkstēšanos un drosmi šādā konkursā piedalīties.

Dalībnieku iegūtie tituli:

Dace Bērziņa un Rolands Aišpurs - "Devītklasniece 2020" un "Devītklasnieks 2020"

Marta Kamišova un Endijs Bērziņš - Skatītāju simpātijas

Megija Kļaviņa un Ģirts Bružs - Šarms

Daniela Vasile un Roberts Rāviņš - Elegance

Evelīna Taškāne - Sievišķība

Krists Āriņš - Atraktivitāte

Anna Šilko un Kristiāns Krupenčiks - Harisma

Visu dalībnieku un organizatoru vārdā vēlamies vēlreiz pateikties direktora vietniecei, šī konkursa koordinatorei Dacei Druveniecei, visiem tiem devīto klašu skolēniem, kas piedalījās šajā pasākumā – gan dalībniekiem, gan visiem organizatoriem -, kā arī cilvēkiem, ko uz skatuves neredzējām, bet kuri aktīvi darbojās aizkulisēs un palīdzēja pasākumam tapt un noritēt. Paldies - organizatoriem Elīzai Koļesinskai, Austrai Bērziņai, Aritai Nijazi, Undīnei Kolkovskai, Gerdai Bērziņai un citiem. Paldies pasākuma vadītājiem Lindai Geidānei, Alisei Kokorevičai un Normundam Lucijanovam un paldies tehniskajiem puišiem Mārtiņam Karasevam, Ralfam Lielajam un Armandam Milleram.

Skolas radio pārraidē pēc konkursa d.v. Dace Druveniece uzsvēra: “Jūs visi esat 9. klašu skolēni, kas guvuši vērtīgu pieredzi. Tā jums noder jau tagad un noderēs arī vēlāk. Un, protams, paldies tiem ģimnāzistiem, kas, kādreiz paši darbojušies “Devītklasniekā”, turpina palīdzēt, nododot pieredzi jaunākajiem skolasbiedriem. Paldies arī septīto un astoto klašu skolēniem, kas iemēģināja savus spēkus, priekšnesumos nākot talkā devītklasniekiem. Mūsu aplēses liecina, ka pasākuma sagatavošanā un norisē tika iesaistīti ap 100 jauniešu. Sadarbība ir lieliska un dzīvē noderīga prasme.”

Tiekamies nākamgad!

konkursa dalībnieku vārdā - Megija Kļaviņa, 9.b

Vairāk mirķli šeit (Austras Bērziņas foto): https://www.flickr.com/photos/157897983@N06/sets/72157713241477916/