27
Jan
Tiešsaistes tikšanās ar LR Satversmes tiesas priekšsēdētāju
ivetao Īsā saite
Img 0585

15.01.2021. notika pirmais šī gada Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas tiešsaistes seminārs, kurā šoreiz īpašais viesis bija Latvijas Republikas Satversmes tiesas priekšēdētāja un 2020. gada Eiropas cilvēks Latvijā Sanita Osipova.

Šīs virtuālās tikšānās laikā tika skaidrota parlamentārās demokrātijas nostiprināšana caur Latvijas tiesu sistēmas prizmu. S. Osipova izskaidroja tiesvedības pamatus, to darbību un algoritmus, kā arī Satversmes tiesas nozīmi.

Sanita Osipova savu stāstījumu veidoja, balstoties uz divām Eiropas vērtībām – cilvēku cieņa un iekļaujoša sabiedrība. Cilvēka cieņa ir tā sastāvdaļa, kura veido arīdzan parlamentāru demokrātiju, proti, kā teica S. Osipova: “Valstij ir jāredz ikviens cilvēks. Valstij ir jāveido likumi tā, lai ikkatrs cilvēks justos pasargāts.” Ar to arī nodarbojas Satversmes tiesa – tā aizsargā cilvēku grupas, kuru cilvēciskās tiesības tiek ierobežotas vai pārkāptas. Tie ir cilvēki ar īpašām vajadzībām, etniskās minoritātes un seksuālās minoritātes.

Satversme pati pēc savas definīcijas nozīmē “satvert kopā” visus. Latvija ir demokrātiska valsts, jo katram no mums ir tiesības vērsties tiesā, ja mūsu tiesības tiek ierobežotas vai pārkāptas. Ar to mēs atšķiramies no autoritārām valstīm – mums ir vārda brīvība un mēs drīkstam to aizstāvēt tiesiskā ceļā.

semināra dalībnieku vārdā, A. Kaulakāns, 12.c