3
Mar
Vēlēšanas
ivetao Īsā saite

Velesanas

EP birojs ar iniciatīvu “Man ir 18” aicina jauniešus piedalīties pirmajās vēlēšanās
02/03/2021

Tuvojoties šā gada pašvaldību vēlēšanām un Saeimas vēlēšanām nākamgad, kā arī aizsākot gatavošanos 2024. gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, EP birojs Latvijā ar iniciatīvu “Man ir 18” aicina jauniešus izmantot savas tiesības un nepalaist garām savas pirmās vēlēšanas.

Jaunieši aktīvi iesaistās gan lokāla, gan globāla rakstura aktivitātēs, piemēram, cīņā pret dabas piesārņojumu un klimata pārmaiņām, taču vēlēšanu dienā uz iecirkni aiziet salīdzinoši neliela daļa.

Tāpēc iniciatīvas “Man ir 18” ietvaros tapusi pastkarte un animācija - aicinājums piedalīties vēlēšanās, 10 ieteikumu apkopojums jauno vēlētāju motivēšanai, kā arī sarīkota speciālistu diskusija par jauniešu iesaisti vēlēšanās. Šos materiālus var brīvi izmantot kā cilvēki, kuru ikdienas darbs saistīts ar jauniešiem, tā arī jebkurš cits interesents. Pastkarte tapusi sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem un jau nosūtīta skolām un jauniešu organizācijām, lai sveiktu pilngadību sasniegušos jauniešus.

Arī Jēkabpils Valsts ģimnāzijas Eiropas Vēstnieku skolas pārstāvji un interesenti piedalījās tiešsaistes diskusijā par jauniešu attieksmi pret vēlēšanām.

Lūk, iespaidi:

“Man pašai diezgan strauji tuvojas 18.dzimšanas diena, līdz ar to arvien vairāk domāju par iespējām un pienākumiem, kas mani sagaida pēc tās. Fakts, ka nupat kļūšu par balsstiesīgu vēlētāju, manī raisa divējādas izjūtas - no vienas puses, jūtos pacilāti, ka drīz varēšu piedalīties savas valsts vides kārtības lemšanā, tomēr otrā pusē saskatu to atbildību, kas jāuzņemas, lai mana balss tiktu izmantota pēc labākās sirdsapziņas un informētības par vēlamajiem kandidātiem.

Tiešraide ar daudziem iedvesmojošiem cilvēkiem, tostarp jauniešiem, man lika aizdomāties par to, cik aktuāla problēma ir jauniešu nelielā līdzdalība vēlēšanu procesā, kā arī vēlreiz pārliecināja, cik tas ir svarīgi un paskaidroja, kā tomēr mudināt piedalīties vēlēšanās ikvienu, it īpaši jauniešus, jo tieši jaunā paaudze visvairāk spēs ietekmēt valsts nākotni.

Ceru, ka arī pārējiem tiešraides dalībniekiem radās kādas vērtīgas, noderīgas pārdomas un atziņas sakarā ar vēlēšanām.” (Dārta Ārsmeniece, 11.kl)

“Tikai aptuveni 31% jauniešu piedalās vēlēšanās, šo mazo rādītāju ietekmē tas, cik daudz un kā ģimenē runā par politiku, kāds ir jaunieša interešu loks, kādam “sociālajam burbulim” pieder jaunietis.

Kā secinājums tika izteikts viedoklis, ka par politiku vajadzētu vairāk mācīt skolā, jo skolēniem ir grūti veikt izvēli balsojot, ja nav pamatzināšanu bāzes, ja nav personīgās intereses par politiku, kā arī diskusijās par politiku būtu vairāk jāiesaista sabiedrībā pazīstami cilvēki, piemēram, influenceri.

Tiešsaistes diskusija bija ļoti informatīva un motivējoša, noderīga gan jauniešiem, gan viņu vecākiem, jo svarīgi ir apzināties, ka vēlēšanas nav pienākums, bet gan izvēle izmainīt savas pilsētas, savas valsts, Eiropas likteni.” (Evita Sondore, 12.kl.)

Noderīgi materiāli, kas izmantojami gan individuāli, gan klases, gan  politikas stundās, lai aicinātu jauniešus piedalīties pirmajās vēlēšanās:
http://epfacebook.eu/manir18info

Animācija par vēlēšanām:
https://www.youtube.com/watch?v=duFvGXmPwlo

Diskusijas par jauniešu iesaisti vēlēšanās ieraksts (rekomendējam!):
https://www.facebook.com/watch/live/?v=899659617526817&ref=watch_permalink

materiālu apkopoja d.v. Dace Druveniece