19
Mai
12.a klases pastaiga pa Jēkabpili kopā ar biedrības “Jēkabpils mantojums” vadītāju Jāni Zepu Zvana svētkos
ivetao Īsā saite

13. maija saulainajā, vējainajā un ne tik siltajā rītā mēs, 12.a klase un audzinātāja Anita Grigaloviča, satikāmies nevis skolā, bet gan Vecpilsētas laukumā, lai dotos pastaigā pa ierastajām Jēkabpils ielām. Tā nebija parasta pastaiga pa ielām, kas ved uz ģimnāziju vai atpakaļ no ģimnāzijas uz mājām, autoostu, dažādām iestādēm, veikaliem. Pastaigas laikā pārcēlāmies senā un ne tik senā vēsturē! Tas bija interesanti, jo kopā ar mums bija biedrības “Jēkabpils mantojums” vadītājs Jānis Zeps, kurš aizraujoši stāsta par Jēkabpili dažādos laika posmos. Viņš noteikti būtu uzvarētājs nominācijā (ja tāda būtu) “Vēsturnieks”!

12 A 1  

Apmeklējām galeriju “MANS'S”, kur apskatījām šarmantā namatēva Ulda Čamana personālizstādi “Iedomas un atklāsmes”.

Mākslinieka abstraktās gleznas rosina iztēli, liek domāt. Gaišums, krāsas, noskaņas, emocijas!...

Galerija ir īstena mākslas oāze.

Interesants fakts, ko uzzinājām, pateicoties Jānim Zepam, – ēka, kur pašlaik atrodas mākslas galerija, sākotnēji bijusi pirmais privātais Jēkabpils cietums.

12 A 2  

Tālāk devāmies pa visiem labi zināmo Jēkabpils dambi. Tikai ne katram zināms, ka lielākajai daļai ēku, kas atrodas gar dambi, galvenā ieeja atradās tieši uz Daugavas pusi. Tas ir saistīts ar preču transportēšanas veidu. Tā kā Daugava atrodas dažu metru attālumā no mājas, galveno ieeju bija parocīgi taisīt upes pusē.

Turpinājām savu maršrutu vēsturiskajā Trešdienas tirgus laukumā, kurā šodien atrodas katram no mums redzētais lielais zirgs ar karieti, karuselis un aka. Bija interesanti uzzināt, ka tieši šajā laukumā 1670. gadā hercogs Jēkabs pasludināja pilsētu par nodibinātu.

12 A 3  

Pēc tirgus laukuma devāmies uz Kalpaka laukumu pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas. Ģimnāzija… Atkal emocijas.

Ilgi neaizkavējoties, devāmies uz bijušo Jēkabpils bērnu bibliotēku, kur pašlaik atrodas ģimnāzijas skolēnu kokapstrādes pulciņa izstāde „Redz, kā es māku!” Māk gan! Gan skolēni, gan viņu skolotājs R. Rubiķis.

12 A 4   Beidzām pastaigu Sēļu sētā, kur mūs sagaidīja brīvdabas muzeja darbiniece Anita, kura ieinteresēja mūs par dzīvi iepriekšējos gadsimtos. Apstaigājām muzejā esošās ēkas. Minējām, kādām vajadzībām noderēja dažādi sadzīves priekšmeti. Vai zināt, kā izskatās siera galds, zābaku novilkšanas uzparikte, sviesta kuļamais?

Nelielā, jauki iekārtotā lapenē, visapkārt ziedošu puķīšu vidū dažas minūtes pavadījām kopā, lai pēc tam dotos uz svinīgu Zvana svētku brīdi  kopā ar skolas vadību un skolasbiedriem. Paldies 11. klašu skolēniem, viņu audzinātājām un D. Druveniecei  par svētku sajūtu!

12.a klases vārdā, Laura Zeņina, Anita Grigaloviča, Mairis Rubiķis