Sākums Ziņas Notikumi Notikumi
5
Okt
Vidusskolēni tiekas lekcijā par psihisko un mentālo veselību
ivetao Īsā saite
Lekcija Mentalo Veselibu

2022. gada 29. septembrī Jēkabpils Valsts ģimnāzijas vidusskolēniem notika pašvaldības Veselības projekta lekcija “Jauniešu psihiskā veselība pandēmijas laikā” lekciju ciklā pieaugušajiem par pandēmijas ietekmi uz jauniešu psihisko veselību un galvenajiem ietekmes faktoriem attiecībā uz pusaudžu un jauniešu mentālo veselību.

Vidusskolas klašu pārstāvji tikās ar psihoterapeitu Marku Jermaku, noklausījās viņa sagatavoto lekciju, kā arī izmantoja iespēju uzdot jautājumus.

Lūk, jauniešu iespaidi, gūtās atziņas, pārdomas:

Lekcija Mentalo Veselibu1

Artūrs Bārbals: “Idealizācijas vēlme - mūsdienu tipiska jaunieša virzītājspēks mērķu sasniegšanai, tomēr tā var būt arī kataklizma, kas novedīs pie nenoteiktības, trauksmes, tukšuma vai depresijas. Cilvēka personību atklāj tā iezīmes. Agrās jaunības rakstura iezīmes mēdz būt dažādas, piemēram, nihilisms, interese par subkultūrām, tomēr to mērķis ir veicināt atbildes gūšanu uz eksistenciāliem jautājumiem, tādiem kā “kas es esmu?” un “kas es vēlos būt?”.

Cilvēka dzīve nav bezgalīgs ceļojums, ne visi spēj piedzīvot tās izaugsmes, kuras reiz vēlējušies, jo apmaldās dzīves krustcelēs, nerodot balansu starp to, ko spēj paveikt, un to, kas ir pārāk augsti standarti savām spējām.

Atkarības ir dažādas, tās var būt mainīgas, var būt paliekošas, tomēr visas ir mānīgas. No atkarībām nevar atbrīvoties kā no vecām mēbelēm, tās vienmēr būs līdzās, mijiedarbojoties mūsu izvēlēm un vēlmēm. Jau no bērna kājas mēs esam atkarīgi no vecākiem, gaisa un pārtikas, augot mūsu iespējām, pieaug arī atkarību skaits, nopietnība un prasības.

Nav viegli būt jaunam, jo pie kājām ir visas pasaules iespējas, un demokrātiskā valstī iespēju ir vairāk. Jo brīvāks ir cilvēks, jo lielāka ir trauksme, atbildības sajūta un idealizācija.”

Jete Dzene: “Tā kā man interesē cilvēku psiholoģija un mentālā veselība, tad, manuprāt, šī lekcija bija ļoti interesanta un noderīga. Bija iespēja iepazīties ar katra vecuma posma uzdevumu, jautājumiem, uz kuriem jāatbild tā laikā, kādēļ būt jaunam tomēr nav viegli, dažādām mentālām problēmām, ar kurām saskaras gan jaunieši, gan pieaugušie, atkarību veidiem, kā arī dažādām noderīgām atziņām.”

Dana Atroščenkova: “Daudzas problēmas, ar kurām cilvēks sastopas visas dzīves laikā, bieži vien ir saistītas ar bērnību - to, ko mēs neesam iemācījušies, izjutuši. Bija arī daudz citu atziņu, interesantu domu un jaunas informācijas. Šī lekcija bija noderīga.”

11.b klases pārstāvji: “Mūsuprāt, šī lekcija ar psihoterapeitu bija ļoti noderīga ikvienam pusaudzim, kas ieradās, it īpaši pēc tik ilgas netikšanās klātienē pandēmijas laikā. Ļoti patika, kā psihoterapeits stāstīja un skaidroja tēmas, tādēļ noteikti apmeklētu vēl šādas lekcijas.”

Kristiāns Krupenčiks: “Lekciju bija ļoti vērtīgi apmeklēt tāpēc, ka tā deva profesionāļa ieskatu un padomus ne tikai par ikdienišķām problēmām, bet norādīja arī uz psiholoģiskiem trūkumiem, ar kuriem katrs no mums, iespējams,  ir sastapies savā dzīves gaitā.”

Paldies psihoterapeitam Markum Jermakam par veltīto laiku un izglītojošām atziņām!

Paldies Jēkabpils novada Galvenajai bibliotēkai un personīgi Antai Klintij par iespēju, kā arī d. v. Dacei Druveniecei un soc. ped. Anitai  Vanagai par piedāvājumu un pasākuma koordinēšanu skolā!

 atsauksmes  apkopoja Artūrs Bārbals,  12. b klase

Projekts Nr. 9.2.4.2/16/I/049 “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī” tiek īstenots darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 9.2.4. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem, jo īpaši nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem” 9.2.4.2. pasākuma “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei” ietvaros. Projekts tiek finansēts no Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta līdzekļiem.