10
Okt
KO MEKLĒJAM UN ATRODAM MUZEJĀ?
ivetao Īsā saite

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 2022. gada 4. oktobrī 9.c klasei tika organizēta mācību ekskursija “Ko meklējam un atrodam muzejā”.

Dienas pirmajā pusē izbaudījām Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstādi “Purvītis”. Pēdējā brīdī atteica gids, tāpēc bija jāpaļaujas uz savu vērojumu, prasmi iegūt informāciju muzeja tekstos un aplikācijā. Prasmi vērot mākslas darbus nevar apgūt teorētiski, ir labi izmantot iespēju apmeklēt muzeju.

9 C 3 9 C 2 9 C 1

Pēc tam iegriezāmies Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Muzeja iela pārdēvēta par Ukrainas neatkarības ielu, agrāk to sauca par Antonijas ielu. Medicīnas vēstures muzejs Ukrainas atbalstam izkāris plakātu ar pārveidotu Krievijas prezidenta seju. Muzejs sniedza ieskatu medicīnas attīstībā, rosinot aizdomāties, vai izvēlēties karjeru medicīnā.

Devāmies Vecrīgas virzienā, iegriežoties Kronvalda parkā. Apmeklējām Bastejkalnu, tad virzījāmies uz Okupācijas muzeju Strēlnieku laukumā 1. Mūs iepazīstināja ar atjaunoto ekspozīciju, tad sadalīja grupās, bija jāizmanto muzeja ekspozīcija un jāveic uzdevums, pētot izsūtītās ģimenes likteni. Pēc tam prezentējām atklāto. Ne tikai atpūtāmies, bet arī mācījāmies.

Ikdienā reti iedomājamies aiziet uz muzeju. Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par rosinājumu!

Dienas otrā puse tika veltīta atpūtai Batutu centrā un vakariņošanai klasesbiedru kompānijā iepirkšanās centrā “Akropole” .

Klases izvērtējumā lielākā daļa skolēnu atzīst, ka iegūts priekšstats par dažādiem muzejiem, ka patika dienas daudzveidība. Ne visi muzeji tiek vērtēti vienlīdz labi. Cits nav mierā ar Medicīnas vēstures muzeju, vēl kādam bija citas gaidas mākslas muzejā. Bet katrs muzejs saņēmis pozitīvus vērtējumus vismaz no kāda.

Loreta: “Mākslas muzejs man ļoti patika un radīja mazu iedvesmu.”

Kate: “Vislabāk man patika Okupācijas muzejs, jo interesanti izstāstīja un nebiju neko līdzīgu redzējusi. Mākslas muzejā vislabāk patika Purvīša gleznas. Patika pavadīt laiku ar klasi. Bija jautri.”

Gustavs: “Man šī diena patika, bet neuzrunāja mākslas muzejs. Daudz ieguvu no Okupācijas muzeja, un ļoti patika Medicīnas vēstures muzejs. Ieguvu jaunu pieredzi, zināšanas.”

Tomass: “Patika visi muzeji, katrs bija savā veidā interesants. Pietrūka izklaides, to gribējās vairāk. Bet mūsu mērķis bija muzeji.”

Elizabete: “Mākslas muzejā bija interesanti pētīt skulptūras un gleznas. Tur bija ļoti skaisti. Okupācijas muzejā man patika uzdevums. Ļoti patika pavadītais laiks ar klasi.”

Elvita: “Man patika ekskursijas daudzveidība. Bija interesanti muzeji, jauka pastaiga pa Rīgu, patika arī izkustēšanās Batutu centrā un noslēgums “Akropolē”.”

Evelīna: “Man no muzejiem vislabāk patika Okupācijas. Medicīnas muzejā bija maz no medicīnas, biju gaidījusi ko citu. Mākslas muzejā netikām 4. un 5. stāvā ekspozīcijas maiņas dēļ, kopumā bija vērtīgi.”

9.c klases skolēni un audzinātāja Inga Ermansone