Sākums Ziņas Notikumi Notikumi
11
Nov
Novembris – Latvijas mēnesis
ivetao Īsā saite
Latvija  

Novembrī katrs vēršamies sevī un meklējam siltu sirds stīgu, kas ved uz jautājumiem:  ko man nozīmē Latvija?,  kā es izjūtu Latviju?...

Lai atbildes uz šiem jautājumiem būtu saturīgas, vēlams arī pašam pielikt savu roku un sirdi, lai Latvija tevī ieskanas!...

Lasi, izvēlies, piedalies!

11. novembrī Jēkabpili izgaismos lāpu liesmu ceļš. Lāčplēša dienas lāpu gājienā no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju” dosimies plkst. 17.30.

Piemiņas brīdis pie pieminekļa plkst. 18.00. 

Svinīgajā piemiņas brīdī dziedās ģimnāzijas puiši skolotājas Sandras Bondares vadībā. Svinīgu uzrunu teiks ģimnāzijas skolēnu parlamenta pārstāve Anete Gogule.

Ģimnāzijas kolektīvu gājienā pārstāv 10. klases, 7.a klase, administrācijas un skolēnu parlamenta pārstāvji, vecāki. Aicināti arī citi interesenti!

Pulcēšanās gājienam Kļavu ielā pie Kena parka plkst. 17.00!

Novembrī klasēs notiks valsts svētkiem veltītas tematiskas klases stundas, kā arī tikšanās ar sabiedrībā atpazīstamiem un cienījamiem cilvēkiem. 11. klases jau tikušās ar spilgtu, nozīmīgu Atmodas laika pārstāvi -  Daini Īvānu. Paldies par tikšanās organizēšanu skolotājai Kristīnei Modnikai!

Pēc skolēnu parlamenta iniciatīvas, Palejas ielas svinību zālē pirms valsts svētkiem zarus izpletīs Latvijas dzimšanas dienai veltīts dižozols ar katra ģimnāzijas  skolēna,  skolotāju, darbinieku veidotiem dekorējumiem.

17. novembrī notiks svinīgi klašu paralēļu tikšanās brīži – ar skolēnu muzikāliem priekšnesumiem, pašu piemeklētām dzejas rindām, atsaucēm uz klasiķiem un ievērojamiem Latvijas vēstures veidotājiem, ar direktora uzrunu un sabiedriski aktīvo skolēnu godināšanu.

18. novembrī izgaismosim Kena parku. Ģimnāzijas iedibināto tradīciju uzturēs 11.klašu kolektīvi.  Sāksim jau plkst. 16.00. Pievieno savu svecīti arī tu! Lai ienestu gaismu pilsētā, aicinām 18. novembra pēcpusdienā un vakarpusē Kena parkā novietot iedegtas svecītes. Šī ir jauka tradīcija, kurā piedalās skolēni, kas kopā ar saviem klasesbiedriem veido dažādas gaismas svecīšu takas un zīmes, kas priecē ikvienu, kurš svētku dienā dodas pastaigā.  

Izmanto iespēju apmeklēt pasākumus pilsētā!

Viestura Kairiša filma “Janvāris”

Janvaris

11. novembrī pēc lāpu gājiena vari doties uz kino!

Plkst. 19.00 Latvijas pirmizrādi piedzīvos Viestura Kairiša filma “Janvāris”. Filmu varēs noskatīties arī Jēkabpils Tautas namā  (Mežrūpnieku ielā 2) 11. novembrī plkst. 19.00 un 15. novembrī plkst. 18.00.

Filma ir vēsturiska un autobiogrāfiska ekskursija 1991. gada barikāžu laikā, kas vēsta par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos.

No 13. līdz 23. oktobrim Romā notika starptautiskais Romas kinofestivāls “Festa del Cinema di Roma”, kura galvenajā konkursā “Concorso progressive cinema” starp 16 filmām no Francijas, Spānijas, ASV, Itālijas, Šveices, Beļģijas, Vācijas bija atlasīta arī Viestura Kairiša jaunā spēlfilma “Janvāris”, kas stāsta par jauna cilvēka izjūtām Latvijā, barikāžu laikā 1991. gada janvārī. Noslēguma ceremonijā atklājās, ka starptautiskā žūrija piešķīrusi filmai “Janvāris” trīs svarīgākās balvas festivālā – labākā filma, labākā režija (Viesturs Kairišs), labākais aktieris (Vitorio Gasmana vārdā nosauktā balva Kārlim Arnoldam Avotam).

Festivāla galvenā žūrija, kurā strādāja pieci Eiropas kino profesionāļi, savā balvas pamatojumā atzinusi: “Par filmu “Janvāris” bijām vienprātīgi – tas ir skaists, personisks pieaugšanas stāsts uz nemierīga laikmeta fona. Aktieru sniegums ir lielisks, filmas varoņu trauslums, neraugoties uz situācijas brutalitāti, mūs visus aizkustināja. Filma ir skaists veltījums Kino un brīvībai; diemžēl stāsts ir joprojām aktuāls, jo redzam līdzīgus notikumus šābrīža pasaulē.”

Biļetes cena 3€. Biļetes iespējams iegādāties JTN kasē Brīvības ielā 45 un pirms seansa Jēkabpils Tautas nama telpās Mežrūpnieku ielā 2.

 

Audio stāstu taka “Savai tautai – savā valodā” 

12. un 13. novembrī Kena parkā darbosies audio stāstu parks “Savai tautai – savā valodā”, kurā būs iespējams dzirdēt Latvijas Brīvvalsts prezidentu uzrunas savai tautai. Ko mūsu tautas līderi mums vēlējušies pateikt pirms 100 gadiem, ko tie mums vēsta šodien?

Šī audio stāstu taka  dos vietu iedvesmai, iztēlei un radošumam, pārdomām par vērtībām, mūsu valodu, dažādajām paaudzēm, kas dzīvo līdzās, pagātni, tagadni un nākotni.

Pie 9 izgaismotiem kokiem Jēkabpils Kena parkā būs dzirdami audio stāsti, audio uzrunas, kurās būs mūsu valsts prezidentu vārdi, ko tie veltījuši tautai 18. novembrī un citos valstij nozīmīgos svētkos. Sākot ar Jāni Čaksti, kurš bija prezidents no 1922. līdz 1927. gadam, noslēdzot ar tagadējo Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu.

Šī ir lieliska iespēja laikā pirms 18. novembra atsvaidzināt savas zināšanas, vēlreiz atceroties mūsu valsts prezidentu vārdus, kopā ar ģimeni pārrunāt, kuru no prezidentiem atceramies spilgtāk, kurš atmiņā palicis mazāk.

Audio stāstu taka “Savai tautai – savā valodā” darbosies no plkst. 17.00  līdz plkst. 20.00.

 

Info par 18. novembra svētku koncertu pilsētā:

Svētku lielkoncerts ar grupu “Sound Poets”

Šogad svētku lielkoncertu pilsētā atzīmēs citādi, kā ierasts. Lai laikapstākļi neizjauktu svētku sajūtu, šogad koncertā tiksimies Jēkabpils Sporta hallē. Svētku koncerts visiem apmeklētājiem būs bez maksas.

Svētku koncertā plkst. 17.30 uzstāsies grupa “The Sound Poets”, kuru plkst. 17.00 iesildīs jēkabpiliešu grupa “Arhīvs”.

Grupas “Arhīvs” dalībnieki par sevi saka tā: “Arhīvā parasti glabājas vērtīgas lietas un svarīgi dzīves stāsti. Mūsu grupa pastāv jau kādu laiku. Grupā no pirmsākumiem darbojas radoši, rokmūziku mīloši čaļi.  Ģitāras pavēlnieks – Sandis Garjānis, basa eksperts- Kaspars Šaubergs, taustiņu virtuozs- Guntis Apsītis un ritma karalis – Normunds Melderis. Pavisam nesen mūsu bandai ir pievienojusies arī skanīga balss – Laura Bruzgule. Šobrīd ceļam ārā no “Arhīva” dziļākos plauktos noglabātus gabalus, kā arī radām pavisam jaunus. Un ar to visu mēs vēlamies dalīties – ar Jums.”

Grupa

Savukārt plkst. 17.30 uz skatuves kāps grupa “The Sound Poets”.  Grupas pirmsākumi meklējami 2006. gadā, kad tika izveidota grupa “Smaragda Pilsētas Burvji” vai saīsinājumā S.P.B. 2008. gada 3. decembrī tā izdeva albumu “Sound Poetry”, bet pēc pāris gadiem beidza savu pastāvēšanu. Jau 2011. gadā divi tās dalībnieki  – Jānis Aišpurs un Normunds Lukša dibināja jaunu grupu “The Sound Poets”. Tā paša gada decembrī Zirgu ielas koncertzālē notika grupas pirmais oficiālais koncerts. Kopš tā laika grupa koncertējusi labākajās Latvijas koncertzālēs, uzstājusies dažādos festivālos. Šī gada 18. Novembrī grupa beidzot muzicēs arī pie mums Jēkabpilī.

!!! Rūpējoties par svētku koncerta apmeklētājiem, aicinām iepazīties ar informāciju un ņemt vērā, ka:

-Pasākums ir  bez ieejas maksas. Vietu skaits ierobežots. Pieejamas sēdvietas un stāvvietas. Sasniedzot maksimālo apmeklētāju skaitu, vairāk apmeklētāju  netiks ielaists;

-Bezmaksas koncerta aproces iespējams izņemt KKC un JTN kasēs no 11. līdz 17. novembrim. Viena persona drīkst izņemt ne vairāk kā 5 aproces;

Vairāk par svētku norisēm pilsētā JKP mājaslapā: https://www.jkp.lv/notikumi/iepazistis-ar-latvijas-valsts-svetku-nedelas-notikumiem-jekabpili/

Visiem gaišus un sirds siltus Latvijas svētkus!

informāciju apkopoja d. v. Dace Druveniece