Sākums Ziņas Notikumi Notikumi
2
Dec
Plašāku skolēnu izglītības pieredzi veicinot
ivetao Īsā saite

30. novembrī, pēdējā Pilsonības mēneša dienā, ģimnāzijā notika vēl dažas patriotismu un pārdomas veicinošas tikšanās, kas paplašināja skolēnu zināšanas, pieredzi un redzesloku, ilustrēja stundās apgūto vai ļāva zināšanas lietot praksē. 

Ģimnāzijā viesojās ASV latvietis Juris Bļodnieks ar filmu “Valiant! Brauciens uz brīvu Latviju”, muzejpedagoģe Danute Grīnfelde, kas pēc filmas noskatīšanās vadīja skolēniem izglītojošu  darbnīcu, un divi karavīri:  ASV NATO karavīrs Sean Mailoy un latviešu izcelsmes amerikānis, Latvijas zemessardzes karavīrs Nils Students.

Tikšanās un darbošanās notika paralēli: visas 11. klases noskatījās dokumentālo filmu, sarunājās ar Juri Bļodnieku, 11.c piedalījās mācību nodarbībā pēc filmas noskatīšanās, savukārt 9.a un 10.a klasei bija izdevība tikties ar karavīriem.

Vietnē Filmas.lv filma  “Valiant! Brauciens uz brīvu Latviju” raksturota šādi: “Dokumentālā filma par trimdas latviešu politiskajām demonstrācijām. Aukstā kara noslēguma fāzē 20. gs. 80. gados Ziemeļamerikas latviešu jauniešu politiskās demonstrācijas piesaistīja preses uzmanību Baltijas valstu okupācijas jautājumam. Tas bija laiks, kad tikai retais amerikānis prata atrast Latvijas vārdu  pasaules kartē. Filma ir stāsts par šo laiku - par trimdas latviešu jauniešu izdomu, trakulīgumu, drosmi un nacionālpatriotisko stāju, kas tiek atklāts, izmantojot vienas ļoti īpašas automašīnas dzīvesstāstu. Filmā paralēli bagātīgiem arhīvu materiāliem ir iekļautas intervijas ar Latvijai nozīmīgiem sabiedriskajiem darbiniekiem, atklājot viņu jaunības gaitas, kurās cīņa par Latvijas neatkarības atjaunošanu bija pašsaprotama.”

Filma  

Filma pirmizrādi piedzīvoja 2021. gadā. Filma tapusi ar muzeja “Latvieši pasaulē” jeb LaPa atbalstu. Biedrība “Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs” ir vienīgais muzejs pasaulē, kura galvenais uzdevums ir apkopot liecības, priekšmetus, fotogrāfijas un stāstus par latviešu izceļošanu no Latvijas un dzīvi diasporā.

Pašlaik ikkatrs interesents filmu var noskatīties vietnē Filmas.lv: https://www.filmas.lv/movie/4166/

Pirms filmas seansa Juris Bļodnieks iepazīstināja jauniešus ar sevi, ar filmas tapšanas ideju. Filmā galvenie varoņi ir divi: Juris Bļodnieks un viņa vecais auto Plymouth Valiant ar pārsvītrotu sirpi un āmuru uz sāna. Skatoties filmu, bija interesanti vērot fotogrāfijas, kurās filmas varoņi redzami jaunībā, klausīties filmas varoņu atmiņas un komentārus, sekot līdzi auto restaurācijas darbiem, kas mijās ar konkrētu protesta akciju un vēstures notikumu atspoguļojumu. Interesanti bija filmā ieraudzīt ar Jēkabpili saistītas personas vai notikumus, piemēram, uzzināt par mācītāja Modra Plātes viesošanos ASV, un vērot, kā demontē Ļeņina pieminekli pie mūsu ģimnāzijas. Pēc filmas jauniešiem bija iespēja uzdot viesim jautājumus. Dāvanā saņēmām arī trimdā izdotas 20. gs. 50., 60. gadu latviešu avīzes, tās būs izdevība pašķirstīt vēstures stundās.

Filma 2 Filma 1

Pēc filmas noskatīšanās 11.c klase divas stundas pavadīja izglītojošā nodarbībā ar muzejpedagoģi Danuti Grīnfeldi. Skolēni pētīja izdales materiālus un analizēja protesta akciju veidus un to iedarbīgumu.

Nodarbiba Nodarbiba 1 Nodarbiba 3 Nodarbiba 4
Nodarbiba 5 Nodarbiba 6 Nodarbiba 7 Nodarbiba 8

9.a un 10.a klase tikās ar ASV NATO karavīru Sean Mailoy un latviešu izcelsmes amerikāni, arī Latvijas zemessardzes karavīru Nilu Studentu, kas bija ieradušies uz sarunu ar jauniešiem ar apjomīgu prezentāciju.  Tā bija interesanta un neikdienišķa pieredze. Tikšanās notika angļu valodā.

Iespaidos dalās sociālā pedagoģe Anita Vanaga, kas tikšanās laikā bija kopā ar skolēniem: “Viesi ātri, viegli un interesanti izveda cauri būtiskākajiem  Latvijas vēstures lokiem. Valsts dibināšanas laiks, tad dzīve Padomju Savienībā un aukstā kara stāvoklī, atmoda, laiks Eiropas Savienībā un NATO, atgādinot   svarīgāko informāciju un nepieciešamību zināt savas valsts vēsturi. Uzsverot, ka ES un NATO ir komanda, kuras dalībnieki  nevar pievilt viens otru un  kam jāturas kopā. Uzteica patīkamo sadarbību ar Latvijas karavīriem dažādās misijās un  uzsvēra Latvijas armijas karavīru profesionalitāti, drosmi. Pastāstīja īsumā par karavīra profesijas izaicinājumiem.  Atgādināja par būtiskāko pēdējo lielāko traģēdiju ASV vēsturē - teroraktu 2001. gada 11. septembrī. 

Klausītājus uzrunāja abu viesu brīvais un atklātais stāstījums par sevi, savas ģimenes vēsturi, atklājot savus hobijus un pieredzi. Gatavība atbildēt uz visiem skolēnu jautājumiem par jebkuru tēmu, arī par ASV izglītības kvalitāti. Piemēram, uzzinājām, ka viesi nevar uzteikt un paslavēt ASV izglītības sistēmu, jo tai ir arī diezgan daudz problēmu. ASV ir liela un daudznacionāla valsts, kas saskaras ar saviem izaicinājumiem. Diemžēl laika ierobežojuma dēļ visi nevarēja uzdot sev interesējošos jautājumus.

Esmu gandarīta, ka ģimnāzijas jaunieši brīvi pārvalda angļu valodu un spēj brīvi sarunāties, diskutēt, izteikt viedokli, kas balstīts zināšanās.”

Paldies visiem viesiem, kā arī  organizēšanas un norises procesā iesaistītajiem skolotājiem! Kopā esam veidojuši plašāku skolēnu redzesloku, nostiprinājuši zināšanas vēsturē, ģeogrāfijā, sociālajās zinātnēs, starpvalstu drošības jautājumos,  ļāvuši pārbaudīt praksē angļu valodas prasmes, neuzbāzīgi  likuši skolēniem aizdomāties un novērtēt savu attieksmi pret latviešu valodu. Visi viesi demonstrēja, ka viņiem tā nepārprotami ir dārga un vērtīga, tāpat kā Latvija!

Uz sadarbību nākamreiz!

d. v. Dace Druveniece  

Un nu iespaidos lai dalās jaunieši!  

Skolēnu atsauksmes pēc filmas noskatīšanās un  sarunas ar Juri Bļodnieku, un pēc mācību nodarbības:

Kristīne Lazdiņa, 11.c: “Kopumā filma bija ļoti interesanta un aizraujoša, uzzināju daudz ko jaunu, redzēju vairākas interesantas protestu pieejas, piemēram,  kā protestēja, lai iegūtu Latvijas neatkarību. Mācoties skolā par Latvijas neatkarības atjaunošanu, tika stāstīts un mācīts vienkāršāk, bet pēc filmas noskatīšanās mana izpratne paplašinājās, jo filma bija ļoti interesanta un radoši veidota, attēlojot pēc kārtas notikumus, kas sekmēja Latvijas neatkarības atgūšanu.”

Sintija Skruzmane, 11b: “Atzīstu, ka filma tiešām bija interesanta un uzmanības vērta. Pēc filmas noskatīšanās ļoti novērtēju iespēju satikt filmas galveno varoni Juri Bļodnieku klātienē, jo šī cilvēka kopā ar  LaPa radītā filma atspoguļo ļoti daudz vēsturiski nozīmīgus notikumus, kā arī filmā tika parādīts, kādos neparastos veidos Latvijas vārds tika izcelts citur pasaulē un kas ar to ir sasniegts.”

Žanete Ližbovska, 11.c: “Skatoties filmu, uzzināju daudz ko jaunu. Nebiju iedomājusies, ka par Latvijas neatkarību neatlaidīgi cīnījās arī Amerikas latvieši, kuri emigrēja uz ASV, lai izvairītos no Padomju Savienības režīma represijām. Viņu protesta akcijas bija iespaidīgas un spēja pievērst apkārtējo un arī mediju uzmanību, kas popularizēja Latvijas vārdu pasaulē un nosodīja PSRS režīmu okupētajās Austrumeiropas valstīs. Pateicoties latviešiem Amerikā, mēs bijām soli tuvāk Latvijas neatkarības atgūšanai.

Danutes Grīnfeldes vadītā nodarbība bija balstīta uz filmā redzēto. Sadalījāmies grupās un pildījām uzdevumus saistībā ar filmā notiekošo. Bijām nedaudz satraukti, ka uzdevumu izpildei un argumentācijai tika dots maz laika, taču tas mūs pamudināja darbu pildīt veikli, lai varētu doties pie nākamā uzdevuma. Bija interesanti!”

Volkova Amanda, 11.c: “Mani vienmēr ir interesējusi Latvijas vēsture, tieši tās neatkarības atjaunošana, tāpēc fima “Valiant” mani ļoti aizrāva. Attēlotie protesti mani tiešām ļoti aizkustināja, tie parādīja to, cik spēcīgs var būt cilvēka  patriotisms, pat ja viņš  neatrodas savā dzimtajā valstī. Nodarbība pēc filmas bija ļoti interesanta, tagad es zinu, kādi var būt protestu veidi, kādi vizuālie materiāli un saukļi tika izmantoti protestos un kas ir veiksmīgs protests. Paldies!”

Radzeviča Kristīne, 11.c: “Man ļoti patika filma, nemelošu, tā aizrāva mani! Skatoties filmu, aizdomājos par to, cik latvieši ir stipri un mērķtiecīgi. Galvenie filmas varoņi, kas nesa Latvijas vārdu pasaulē. Esmu lepna un novērtēju to, kas mums ir dots, un paldies par šādu iespēju paplašināt savas zināšanas un pieredzi!”

Daniela Krasovska, 11.c: “Es biju patīkama pārsteigta par šo filmu, jo tā bija ļoti daudzpusīga - gan aizkustinoša, gan uzjautrinoša, gan pamācoša. Biju patiesi ieinteresēta. Uzzināju daudz vairāk par Latvijas neatkarības atjaunošanu, nekā zināju pirms tam. Liels paldies par šo iespēju!”

Dubrovskis Andrejs, 11.c: “Šo filmu biju jau redzējis iepriekš, taču bija interesanti to noskatīties vēlreiz un dzirdēt nelielus Jura Bļodnieka komentārus, kā arī dzirdēt atbildes uz klasesbiedru uzdotajiem jautājumiem. Tematiskā nodarbība pēc filmas noskatīšanās man patika, jo pats par šo konkrēto vēstures posmu, Trešo atmodu latviešu kopienās ārzemēs, daudz nezināju un man bija interesanti uzzināt, kā latvieši trimdā atbalstīja Latvijas neatkarības atgūšanas centienus un paši rīkoja protestus un citas akcijas, lai pievērstu pasaules uzmanību notikumiem Latvijā.”

Lāsma Aiga Lasmane, 11.c: “Tikšanās bija ļoti interesanta un pavēra citu skatupunktu Latvijas neatkarības atjaunošanā. Ir pierasts, ka tiek runāts, kādi pasākumi tika organizēti Latvijas teritorijā, lai pavērtu ceļu uz atjaunošanu, bet par to, kas notika ārpus Latvijas, tolaik Padomju Savienības teritorijas,  tiek maz runāts. Filma spilgti  atspoguļoja latviešu neatlaidīgo dabu. Vienalga, kur tu dzīvo, bet, ja turi Latviju sirdī un dvēselē, tu esi gatavs tās dēļ izliet pat asinis (atsaucos uz filmas ainu, kurā mācītājs no savām vēnām tecināja savas asinis uz PSRS karoga). Pēc filmas man izdevās parunāt ar filmas galveno varoni - Juri Bļodnieku. Manuprāt, viņš ir radoša personība un ļoti atvērts, atsaucīgs. Nodarbībā mēs izpētījām protesta veidus un paņēmienus,  kā panākt to efektivitāti. Viss būtu izdevies vēl labāk, ja mums būtu bijis vairāk  laika. Taču arī atvēlētajā laikā paguvām un guvām daudz. Vēlos pateikties tiem, ar kuru starpniecību un piedalīšanos šī tikšanās un nodarbība bija iespējama!”

Karaviri 3 Karaviri 1 Karaviri 2 Karaviri 4  

10.a klases skolēnu atsauksmes pēc tikšanās ar karavīriem:

Evelīna Pole: “ Man šī lekcija ļoti patika! Domāju, tā bija noderīga ne tikai man, bet arī maniem klasesbiedriem. Pēc lekcijas labāk izpratu, kas ir NATO, Eiropas Savienība. Un arī pati saruna ar karavīriem bija interesanta.”

Armands Umbraško: “Lekcija man ļoti patika! Manā skolas dzīvē tā bija pirmā lekcija, kas notika angļu valodā. Pārsteidza abu viesu pieredze. Un bija  patīkami, ka tie skolēni, kas atbildēja uz jautājumiem, saņēma mazas dāvaniņas.”

Renārs Seilis: “Man šī tikšanās stunda ļoti patika! Tiešām bija interesanti paklausīties viņu dzīves gājumu un dzirdēt viņu domas par dzīvi Latvijā. Ir vērts organizēt šādas tikšanās, jo tajās var gūt daudz informācijas. Neviens jau nezina -  varbūt kādam no klasesbiedriem šis bija tieši tas, kas vajadzīgs, lai spertu soli savas dzimtenes aizsargāšanā.”

Ieva Bite: “Bija interesanti uzzināt vairāk par Latvijas un ASV sadarbību, labāk izpratu vēsturi. Domāju, ka būtu ļoti vērtīgi un vēlami arī turpmāk paaicināt ciemiņus, lai viņi paplašinātu mūsu zināšanu loku arī par to, ko īsti nemāca mācību stundās.”

Kalvis Siliņš: “Manuprāt, tikšanās bija interesanta. Man patika klausīties karavīru dzīves stāstus. Es esmu ļoti pateicīgs, ka viņi palīdz aizstāvēt mūsu valsti.”

Ralfs Valters: “Bija interesanti klausīties Nila Studenta stāstu – dzimis amerikānis ar latviešu vecākiem. ASV apguvis latviešu valodu, izvēlējies atgriezties Latvijā un iestāties zemessardzē, lai aizstāvētu Latvijas brīvību. Tāpat bija patīkami dzirdēt pozitīvas atsauksmes par Latviju no ASV karavīra.”

Jānis Dāvids Kožaro: “Bija interesanti klausīties par karavīru dzīvēm, uzklausīt viņu viedokli dažādos jautājumos. Uzzināt par organizācijām, kuras viņi ir apsargājuši. Man ļoti patika, ka viņi runāja ar mums ikdienišķi – draudzīgi un nepiespiesti.”

Beāte Studāne: “Pēc lekcijas guvu iespaidus un jaunas domas par NATO nepieciešamību un svarīgumu. Šī lekcija lika man apdomāt un sākt vairāk novērtēt  cilvēkus, kas atdod visu savu dzīvi, lai sargātu NATO valstis un lai pasaulē pastāvētu miers. Man ir prieks, ka man bija iespēja uzklausīt karavīrus, kas ir no citām valstīm. Ļoti ceru, ka skolā būs vēl iespējas pilnveidot savas zināšanas par tēmām, kas ir svarīgas un kuras skolā nemāca.”

skolēnu atsauksmes apkopoja d. v. Dace Druveniece