21
Apr
Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 11.a un 11.c klase ar “Latvijas skolas somu” dodas uz teātri
ivetao Īsā saite
11 Ac  

Šī gada 18. aprīlī mēs, 11.c un 11.a klase, kopā ar audzinātājām Anitu Grigaloviču un Dagniju Vībāni, devāmies ekskursijā uz Rīgu, lai apmeklētu Latvijas Nacionālā teātra izrādi “Svina garša”.

Bijām jau uzsākuši ceļu, kad pēkšņi šoferis paziņo, ka turpināt ceļu nevaram, jo autobuss esot salūzis. Protams, iestājās neliels izmisums, bet vienlaikus mēs sapratām, ka šī kavēšanās mūs ļoti neietekmēs. Jauns autobuss ieradās diezgan ātri, un mēs varējām turpināt ceļu bez jebkādiem citiem traucējumiem.

Pirms izrādes mēs sadalījāmies nelielās grupās un izstaigājām Vecrīgu, apmeklējot muzejus un apskatot pieminekļus pēc brīvas izvēles. Pēc tam kopīgi devāmies baudīt teātra izrādi.

Kopīgi skatījāmies režisora Valtera Sīļa izrādi, kas balstījās uz latviešu rakstnieka Māra Bērziņa romāna “Svina garša” motīviem. Stāsts par latviešu puisi Matīsu no Torņakalna, kurš nevēlas karot ne vienā, ne otrā frontes pusē, mēģina būt malā. Protams, tas neizdodas. Nepieciešamība izdzīvot frontes aizmugurē, uzdzīve un andelēšanās ar kreiso preci, pirmā sastapšanās ar mīlestību, nodevību, nelietību, žēlsirdību, un svina garša mutē. Gan no nomaldījušās lodes, gan no tā, kas notiek ar Latviju...

11 Ac 1 11 Ac 2 11 Ac 3 11 Ac 4 11 Ac 5

Valters Sīlis: “Svina garšas” varoņi lielākoties nemēģina izdabāt esošajai varai, taču ārkārtīgi arī nepretojas tai. Šīs izrādes varoņiem daudz svarīgāk ir paspēt dzīvot, lai kāds absurds valdītu apkārt. Un dažreiz tiešām gribas aizbēgt no visām nejēdzībām un mierīgi dzīvot pat tad, ja laiks ir vājprātīgs, kā tas periods mūsu vēsturē, kurā risinās šīs izrādes darbība.’’

Spēcīga un pārdomas rosinoša izrāde, kas atstāja paliekošu iespaidu. Attēlota skarbā kara realitāte, tostarp fiziskās un psiholoģiskās traumas, kas jāpārcieš gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem. Arī aktieru sniegums ir iespaidīgs, iedzīvinot sarežģītās emocijas un varoņu attiecības.

Vēlamies pateikties klases audzinātājām par lieliski noorganizēto ekskursiju!

Ceram uz aizraujošām ekskursijām arī turpmāk!

11.a un c klašu un audzinātāju vārdā, Ieva Surgunte, 11.c