Sākums Ziņas Notikumi Notikumi
19
Jan
Lekcija par barikāžu laiku
Biruta Īsā saite
Barikades 2024 01 01 Barikāžu piemiņas nedēļā 10. klases kopā ar audzinātājām pulcējās skolas zālē, lai piedalītos Jēkabpils Vēstures muzeja pārstāves vadītā lekcijā, kas bija bagātīgi ilustrēta ar melnbaltām tā laika notikumus atspoguļojošām fotogrāfijām. Akcents lekcijas laikā tika likts ne tikai uz tā laika norisēm galvaspilsētā, bet arī Jēkabpilī.

Skolēnu iespaidi pēc lekcijas:

Dārta: “Lektore bija zinoša un labi prata ieinteresēt publiku. Man atmiņā atausa tēta stāstītais par barikāžu laiku, arī viņa rādītās fotogrāfijas. Salīdzināju tēta rādītās fotogrāfijas ar tām, ko rādīja lektore. Tās visas izstaroja patriotismu, tautas vienotību un mīlestību pret savu valsti. Esmu pateicīga, ka varu uzzināt daudz jauna par šo svarīgo notikumu gan skolā, gan no sava tēta.”

Barikades 2024 01 02

Elvita: “Lekcijā es uzzināju to, ka sievietēm barikādēs bija ļoti liela nozīme, jo viņas palīdzēja vīriešiem: gatavoja ēdienu, ziedoja adītas zeķes, uzmundrināja. Es lepojos ar tiem ļaudīm, kas piedalījās barikādēs, jo es laikam nevarētu izturēt to aukstumu, spriedzi un neziņu, kā arī bailes, ko izjuta cilvēki tolaik.”

Līga: “Barikāžu atceres dienu atzīmē mana ģimene un visa Latvija. Katru gadu 20. janvārī tiek pagodināti tie cilvēki, kas aizstāvēja Latviju. Esmu gandarīta, ka mums ir tik stipra valsts un tauta, kas cīnīsies par savu valsti un nepadosies!”

Barikades 2024 01 03 Agnese: “Barikāžu 33.gadadienai veltītā lekcija bija vērtīga. Tā bija vērtīga ne tikai ar faktiem, bet arī emocijām. Prezentācijā iekļautās fotogrāfijas raisīja pārdomas, bet pārdomas pārtapa emocijās. Spilgti atmiņā palicis foto ar barikāžu dalībniekiem, kas, sadevušies rokās, ar saviem ķermeņiem radīja dzīvās barikādes. Šķiet, ka šāda veida ielu aizsprostojums ir bijis spēcīgs, jo tas radīts no dvēselēm, kurās glabājas mīlestība pret Latviju.”

Ralfs: “Manuprāt, lekcija bija ļoti interesanta un izglītojoša. Es līdz šim nezināju, ka jēkabpiliešiem bija liela loma latviešu nacionālisma atmodā. Šķita interesanti tas, ka viņi, Jēkabpils folkloras kopa “Klinči”, bija vieni no pirmajiem, kas Latvijā jau 1988.gadā pacēla sarkanbaltsarkono karogu, tas notika festivāla “Baltica 88” laikā. Lekcija man lika padomāt, vai es būtu pietiekami drosmīgs, lai ietu uz barikādēm?... Es pateicos drosmīgajiem barikāžu dalībniekiem par to, ka man ir dota iespēja dzīvot brīvā Latvijā.”

Paldies par šāda pasākuma organizēšanu!

Paldies lektorei Līgai Keišai, muzeja galvenā krājuma glabātājai, par saturīgo stāstījumu!

skolēnu atsauksmes apkopoja d. v. Dace Druveniece