24
Mai
Košais "Iedomu prieks"
Biruta Īsā saite
Skolassoma12c 01

12.c klase konsultāciju un eksāmenu juceklī vēl reizi alka pēc garīgās atpūtas, tāpēc... skolotājas Kristīnes Modnikas pavadījumā saulainā 22. maija rītā devāmies uz vietu, kas mūs gaida atkal un atkal,…protams, tā ir plašu vērību guvusī privātā mākslas galerija MANS’S, kur katrs apmeklētājs, gluži kā tajā izstādītās gleznas, ir vērtība.

Šoreiz mūs pārsteidza izcilās latviešu mākslinieces Maijas Tabakas personālizstāde “Iedomu prieks”.

Skolassoma12c 03

Spilgtas krāsas, citiem, šķietami, nesavienojamais, Tabakas gleznās tapa savienots un savstarpēji saistīts ar kādu dziļāku zemtekstu. Piemēram, Rundāles pils krāšņās ejas uz Latvijas mežu masīvu fona.

Maiju Tabaku interesēja jauni indivīdi, kas bija pilnīgi sveši valdošās ideoloģijas ideāliem un kurus drīzāk vilināja Rietumu kapitālisma sasniegumi roka un džeza mūzikā, jaunā dizainā, arhitektūrā, mākslā un neapšaubāmi modē. Mākslinieces gleznu tēliem bija raksturīgs glamūra ārējais spožums, no kino aizgūts paņēmiens – īpaši izgaismotas sejas, īpašie kostīmi, inscenētās ireālās situācijas, vairāku realitātes slāņu vienlaicīgais atainojums.

Maijas Tabakas dzīvesstāsts ir kā pierādījums tam, ka nekas nedrīkst atturēt no sava mērķa sasniegšanas un katra neveiksme tomēr ir kā virzītājspēks, kas padara cilvēku tikai stiprāku. Kā minēja viens no galerijas kuratoriem Ivars: “ Tabakas dzīvi caurvija dažādi zaudējumi, taču tie nesagrāva viņu, bet gan otrādi, deva viņai iedvesmu atainot savas emocijas gleznās”. Tieši piedzīvotās veiksmes un neveiksmes M. Tabakas dzīvē ir galvenais, kas slēpjas aiz subjektiem viņas gleznās.

Iespaidos par kultūrrandiņu ar Maijas Tabakas mākslas pasauli dalījās Evelīna Pavloviča, 12.c klase