Sākums Ziņas Notikumi Notikumi
28
Mai
Anete un Evelīna divus gadus darbojas programmā FUTURE HEROES
Biruta Īsā saite
Futureheroes02
Vairāk mirkļus var
redzēt saitē: /ej-uz/50138
2023.gada aprīlī mūsu skolas pārstāves Anete Gogule un Evelīna Stikāne absolvēja 6 mēnešu garu programmu "Future Heroes".

Šīs programmas galvenais mērķis ir izglītot jaunietes – nākamās līderes un pārmaiņu veidotājas, stiprinot viņās pašapziņu, empātiju, izturību un attīstot dažādas dzīvei nepieciešamās prasmes.

Programma sniedz ieguldījumu drosmīgas, saliedētas un sociāli atbildīgas paaudzes veidošanā, kur liela loma būs nākotnes līderēm un pārmaiņu radītājām. Katru gadu programmā ar atlases konkursu tiek uzņemtas 50 meitenes, kuras tiek sadalītas 10 dažādās darba grupās, kurās ar mentora palīdzību īsteno kādu projektu.

Evelīna ar vēl 4 meitenēm bija izvēlējušās savu projektu veltīt izglītībai, un to realizēja, veidojot mācību materiālus uzņēmumiem. 

Savukārt Anetes komanda mērķēja uz aplikācijas izstrādi – BeQuick, kas ļautu izsekot sabiedriskā transporta kustību tiešsaistē, tā cilvēkiem palīdzot uzzināt transporta pienākšanas laiku konkrētā pieturā.

Komanda BusyBe, kurā darbojās Evelīna, saņēma “Future entrepeneur” (nākotnes uzņēmēja) nomināciju tāpēc, ka meitenes bija izveidojušas mācību video un to pārdevušas.

Turpretī BeQuick – Anetes grupa – tika apbalvotas ar “Digital impact” (digitālā ietekme) balvu.

Pēc sekmīgas dalības programmā gan Evelīna, gan Anete nolēma atgriezties nākamajā sezonā, kas sākās 2023.gada oktobrī, kā brīvprātīgās, Big Sisters jeb Lielās māsas, palīdzot no organizatoriskās puses. Viņu lēmums atgriezties kā brīvprātīgajām ir apliecinājums tam, cik ļoti programma ir ietekmējusi viņu dzīves.

Kā Lielās māsas meitenes meklēja programmai partnerus, vadīja darbnīcas, atbalstīja dalībnieces, palīdzēja sagatavot materiālus sociālajiem tīkliem. Šādā veidā Anete un Evelīna attīstīja sevī disciplīnu, atbildības sajūtu, iecietību, jaunu ideju ģenerēšanu un daudzas citas īpašības.

Pēc Future Heroes jaunietes nonāca kontaktu lokā, caur kuru viņas guva jaunas iespējas piedalīties daudzos citos pasākumos, piemēram, brīvprātīgajā darbā elitārajos pasākumos – Starptautiskajā sieviešu ekonomiskās spēcināšanas konferencē “Novatore”, izaugsmes un iedvesmas Forumā sievietēm “Līdere”, kā arī Evelīna ieguva iespēju piedalīties British Council (Britu padomes) rīkotajā projektā “90 Youth Voices”, kura ietvaros vasarā dosies uz nedēļas apmācībām Lielbritānijā, Kārdifā.

Par programmu meitenes izsakās šādi:

Evelīna: “Es kļuvu par Big Sister šajā sezonā, jo biju ļoti pateicīga šai programmai un vēlējos palīdzēt, lai arī citi gūtu jauku pieredzi caur Future Heroes.

Šīs sezonas laikā es uzzināju, kā izskatās Future Heroes no organizatoriskās puses un kas notiek, kamēr dalībnieces bauda un apgūst ko jaunu darbnīcu laikā. Man nedaudz grūti bija izdomāt idejas partneriem, kurus varētu uzrunāt, jo šajā jomā tik ļoti iepriekš nebiju iedziļinājusies. Manuprāt, visvērtīgākais, ko es ieguvu, darbojoties kā BS, bija labas atmiņas un iepazīti jauni un jauki cilvēki.”

Anete: "Esmu “Future Heroes” 3. sezonas absolvente. Programma man deva ārkārtīgi daudz – pašparliecinātību, iedvesmu darīt un radīt, nebaidīties jautāt un, protams, zināšanas par uzņēmējdarbību. Es jutu, ka to ieguldījumu, kas tika sniegts man, vēlos atlīdzināt, tādēļ pieteicos par brīvprātīgo “Future Heroes” 4. sezonā. Jāpiemin, ka šis ir mans pirmais brīvprātīgais darbs. Un zīmīgi, ka tas ir tieši “Future Heroes” programmas ietvaros.

Es vairāk izpratu šo programmu, paskatījos, cik daudz darba tajā tiek ieguldīts. Sāku novērtēt to, ko iepriekš nebiju novērtējusi – degsmi, cieņu un sapratni, ko dalībnieces saņem no programmas vadītājām un “lielajām māsām”. Izaicinājumi bija dažādi – laika atrašana, viedokļu uzklausīšana un komunicēšana. Vairāk iemīlēju šo programmu, kā arī sāku sevi asociēt ar to, ko pagājušogad darīju nedaudz mazāk. Iepazinos ar lieliskām sievietēm, kas lika uz pasauli paskatīties citādāk. Ļoti novērtēju sniegto iespēju, jo ieguvumu ir vairāk, nekā biju domājusi."

Anete Gogule, 10.a un Evelīna Stikāne, 11.a

"Future Heroes" ir Valsts izglītības satura centra īstenotās līderības, uzņēmējdarbības un izaugsmes programma.

Vairāk par Future Heroes programmu:

https://futureheroes.lv

https://www.youtube.com/channel/UCTemp4ZY8ei-r6hwFuVCzVA