Sākums Ziņas Notikumi Notikumi
3
Jūn
Jauno Ķīmiķu klubs
Biruta Īsā saite
Kimikuskola 24 01 Lai veicinātu jauniešu interesi par ķīmiju un iedrošinātu ķīmijas studijām, LAĶIFA 2023./2024. mācību gadā uzsāka iniciatīvu Jauno ķīmiķu klubs (JĶK), kas ir ārpus stundu nodarbības 10.-12.klases jauniešiem. JĶK skolēni darbojas praktiski laboratorijā, kas viņiem ļauj iepazīt ķīmiju daudzveidīgāk un padziļinātāk. Iniciatīvā “Jaunais ķīmiķu klubs” iesaistījušās 12 skolas no Alūksnes, Daugavpils, Gulbenes, Jelgavas, Jēkabpils, Rīgas, Liepājas, Mārupes un Saldus novada. Sadarbībā ar kimiko.lv un The Association of Latvian Chemical and Pharmaceutical Industry.
Kimikuskola 24 02

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas "Jauno ķīmiķu klubā" darbojās 15 jaunieši, kas semestra laikā apmeklēja 8 nodarbības. Izstrādāja dažādus laboratorijas darbus.

Otrdien, 28. maijā “Jauno ķīmiķu kluba” dalībnieki devās uz Rīgu uz noslēguma pasākumu. Dienas pirmajā daļā jaunieši apmeklēja kādu no uzņēmumiem, bet pēcpusdienā tikās RTU.

Kimikuskola 24 03 Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 7 jaunieši skolotājas Inese Rāviņas pavadībā devās uz uzņēmumu “Dr. Pakalns Latvija”. Paldies uzņēmumam par sirsnīgo uzņemšanu. JVĢ jaunieši ieskatījās unikālu augu izcelsmes preparātu izgatavošanas procesos! Jauniešiem pašiem bija jāizgatavo C vitamīna, Magnija un B6 vitamīna šoti, kā arī bija iespēja izmēģināt titrēšanu! Tāpat viņus iepazīstināja ar dažādu zāļu, uztura bagātinātāju un kosmētikas produktu ražošanas ciklu, sākot no izejvielu piegādes, kvalitātes pārbaudes, svēršanas, ražošanas līdz produkta iepakošanai.
Kimikuskola 24 04 Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) pulcēsies ap 200 jaunie ķīmijas entuziasti – jaunieši no visas Latvijas, lai piedalītos Jauno ķīmiķu kluba semestra noslēguma pasākumā. Pasākumā jaunieši piedalījās meistarklasēs, vēroja jauno ķīmiķu demonstrējumus, iepazinās ar nākotnes ķīmiķu profesijas ceļvedi, uzzināja par mācību un darba iespējām ķīmijas nozarē, kā arī iepazinās ar RTU studentes izstrādātu ķīmiķa galda spēli "Ķīmiskie elementi". Pasākumu vadīja Jānis Pētersons, un noslēgumā uzstājās grupa “Bez filtra”.

“Man ļoti patika kolektīvs, kādā braucām uz noslēguma pasākumu. Bija ļoti interesanti, ka uzņēmumā bija iespēja taisīt kaut ko pašiem un personāls bija ļoti jauks. Ļoti patika, ka bija padomāts par bezmaksas ēdienu – picu un dažādiem dzērieniem, un demonstrācijām, piedāvātās darbnīcas bija interesantas.” (Kate, 10.b)

“Patika titrēšana un ekskursija Rīgas farmaceitiskajā fabrikā. Brīvais ēdiens, dzērieni un saldējums RTU arī patika.” (Lūkass, 10.a)

“Pasākums bija jauna pieredze, jo līdz šim nebiju bijusi rūpnīcā un nezināju, kā tas notiek. Praktiskajā nodarbībā atkārtoju jau iepriekš iegūtās zināšanas. Bija patīkami atrasties šādā kompānijā. Piepildīju mazu sapni redzēt Rīgas Tehnisko universitāti, kā arī izbaudīju “Papīra lidmašīnas” koncertu. Labprāt piedalītos vēl šāda veida pasākumos.” (Loreta, 10.a)

ķīmijas skolotāja Inese Rāviņa