Sākums Ziņas Notikumi Notikumi
20
Sept
Mums ir vēl viens rakstnieks!
Biruta Īsā saite
Dzejnieksvirks 01

Apmēram tā varēja izklausīties mūsu skolas literatūras skolotāju sajūsmas sauciens, kad uzzinājām par Rolandu Virku – jauno rakstnieku, mūziķi, atdzejotāju, žurnālistu.

Rolands ir mūsējais, kaut arī pašlaik dzīvo Rīgā, jēkabpilietis, līdz 9. klases beigām mācījies mūsu skolā.

2023. gadā iznāca Rolanda pirmais stāstu krājums “Cilvēki man nepatīk” un uzreiz guva ievērību – grāmatnīcās tas vairs nav atrodams, jo visi eksemplāri izpirkti, un krājums ir nominēts Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā "Spilgtākā debija".

Dzejnieksvirks 02

12. septembrī mūsu skolas vienpadsmito klašu skolēniem bija iespēja tikties ar jauno rakstnieku. Tikšanās tika organizēta sadarbībā ar Jēkabpils novada Galvenās bibliotēkas darbinieci Antu Klinti.

Pirms tikšanās skolēni bija iepazinušies ar Rolanda Virka stāstiem, tāpēc saruna bija saturīga un interesanta. Jauniešiem patīk R. Virka stāsti gan mūsdienīgās valodas, gan ironijas un pašironijas dēļ. Lai gan stāstu krājuma nosaukums ir “Cilvēki man nepatīk”, tomēr gan grāmatas saturs, gan mūsu tikšanās un sarunas liecināja par pretējo.

Dzejnieksvirks 03

Uzzinājām, ka R. Virks ir arī ģitārists “stoner rock” grupā “Four Minute Man”, pats viņš šo rokmūzikas žanru dēvē par raganu roku. 2023.gadā grupa ar albumu “The Beast Is Gone” tika nominēta "Zelta mikrofons '23 " balvai kategorijā LABĀKAIS ROKA VAI METĀLA MŪZIKAS ALBUMS.

Tikšanās laikā jaunieši uzdeva dažādus jautājumus – gan par viņa skolas laika atmiņām, gan par rakstīšanas procesu, gan par vērtīgām, aizraujošām grāmatām.

Pēc tikšanās skolēni atzina, ka kopā ar rakstnieku pavadītais laiks bija gan interesants, gan iedvesmojošs.

Pēc sarunas ar jauniešiem Rolands apstaigāja renovēto skolu, novērtēja pārmaiņas, kavējās atmiņās, atcerējās dažas spilgtas epizodes no sava skolas laika.

Skolas radio Dzejas dienām par godu Rolands nolasīja savu dzejoli, kas radīts cēlajā eposu pantmērā - heksametrā.

Pašlaik Rolands strādā portālā TVNET. Top raksti par dažādām tēmām.

Bet mēs novēlam - lai, paralēli rakstu radīšanai, sokas arī otrās grāmatas rakstīšana!

Mēs gaidīsim to parādāmies grāmatplauktos!

latviešu valodas skolotājas Silvija Tumanova un Dace Druveniece